*

Europa

Fra Norge til Rusland i bus: 5.500 asylansøgere kan blive sendt mod 37 minusgrader

Afviste asylansøgere bliver nu sendt med bus fra Norge til Rusland. Advokatfirma anklager myndighederne for brud på menneskerettighederne.

Asylansøgere begyndte sidste år at strømme til grænsestationen Storskog ved den norsk-russiske grænse. Foto: Cornelius Poppe/AP

Tidligere var opskriften at hoppe på en cykel, udnytte et hul i norsk lovgivning og cykle over den norsk-russiske grænse for at søge om asyl i Norge.

Men en stor del af de asylansøgere, som det seneste år er kommet til Norge efter først at have opholdt sig i Rusland, kan angiveligt se frem til at blive sendt tilbage over grænsebommen og retur til Rusland.

Ifølge flere norske medier er de første 13 afviste asylansøgere således tirsdag blevet sendt med en bus retur til Rusland, og helt præcist kan op mod 5.500 personer i sidste ende blive sendt tilbage til Rusland, skriver BBC.

De 5.500 asylansøgere ankom ifølge det engelske medie til Norge i løbet af anden halvdel af 2015.

Norge forlænger landets grænsekontrol igen

Størstedelen af dem har ifølge BBC enten visum, midlertidig eller langvarig opholdstilladelse i Rusland, og ser dermed ud til at få afslag på deres asylansøgning.

Tidligere har enkelte asylansøgere endda opnået russisk statsborgerskab, før de ankom til Norge, og i starten af november blev 42 ton cykler ifølge den norske avis VG destrueret, efter de var blevet efterladt ved den norsk-russiske grænse.

Det skyldes, at asylansøgere ikke må passere grænsen fra Rusland til Norge til fods.

Efter en lang række asylansøgere med lovlig ophold i Rusland passerede grænsen mellem Norge og Rusland for at søge om asyl hos nordmændene, valgte den norske regering i november at udarbejde nye, strengere instrukser.

Norge kritiseres for at sende asylansøgere til Rusland

Og alle de personer, som ikke kan få lovlig ophold i landet, vil blive sendt tilbage til Rusland, oplyser Tor Espen Haga, leder af politiets udlændingeenhed i Kirkenes, til NRK.

»Vi har planer om at transportere alle, som har fået afslag på deres asylansøgning eller opholder sig ulovligt i Norge,« siger han.

»Vi transporterer personerne over til det land, de skal til, og overlader dem til landets myndigheder. Hvad der skal ske efterfølgende er op til de russiske myndigheder.«

Ifølge VG opholdt de 13 første afviste asylansøgere sig på et asylcenter i Kirkenes, inden de sent tirsdag eftermiddag i følgeskab med to politibiler blev fragtet over grænsen ved Storskog.

Norge nedjusterer og venter nu 60.000 asylansøgere i år

Flere frivillige, som det norske medie har talt med foran asylcentret, undrer sig over, at de norske myndigheder sender de afviste asylansøgere tilbage til Rusland.

»Folk har fået besked på, at de skal fragtes til togstationen i Murmansk. I Murmansk er der lige nu 37 minusgrader. Folk græder, er rædselsslagne og apatiske,« siger den frivllige Eirik Nilsen til VG.

Den norske indvandrings- og integrationsminister Sylvi Listhaug forsvarede ifølge VG tirsdag beslutningen i det norske Stortinget.

Her forklarede hun, at de personer, som bliver sendt tilbage, alle har lovlig ophold i Rusland, men at hun ikke kunne garantere, at asylansøgere ikke ville blive forfulgt i Rusland.

Forslag: Norsk krav vil frasortere halvdelen af flygtninge

Hun anser dog nabolandet for at være et trygt tredjeland, skriver VG, men den holdning deler det norske advokatfirma Andersen & Bache-Wiig ikke.

Ifølge norsk TV2 har firmaet bedt Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg om at hastebehandle sagen, da advokaterne vurderer tilbagesendelserne som et brud på menneskerettighedskonventionen.

»Langt størstedelen af de asylansøgere, der er i Kirkenes nu, har ikke modtaget beslutningen. De kan ikke se grunden til, at de ikke får asyl i Norge, og det er et spørgsmål om deres rettigheder,« siger advokat Halvor Frihagen til norsk TV2.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her