*

Europa

Tyrkiet har taget første skridt til at standse flygtningestrøm

Visumkrav til syrere kan få afgørende indflydelse på antallet af asylsøgere i EU.

Af de godt 500.000 syrere, som i løbet af 2015 ankom til Grækenland, anslås det, at over halvdelen rejste ind i Tyrkiet fra tredjelande som Libanon og Jordan. Den rute er nu lukket. Foto: YouTube

ISTANBUL — For Europas ledere har den tyrkiske regering under flygtningekrisen udgjort en stor del af problemet.

Menneskesmuglere har sat over 800.000 flygtninge og migranter i gummibåde med kurs mod de græske ferieøer, uden at det tyrkiske politi har stoppet dem. Den tyrkiske kystvagt har også glimret ved sit fravær.

I et forsøg på i stedet at gøre Tyrkiet til en del af løsningen indgik EU i november 2015 en storstilet aftale med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, om at mindske flygtningestrømmen.

Til gengæld for 3 mia. euro i bistand og en aftale om visafri rejser i EU for tyrkiske borgere lovede den tyrkiske regering at gøre en mere helhjertet indsats for at standse strømmen af bådflygtninge.

Men i EU har man hidtil ikke været begejstret for tyrkernes efterlevelse af aftalen.

»Vi har set de første resultater, som er opmuntrende, men vi er langtfra tilfredse,« sagde EU-kommissionens vicepræsident, Frans Timmermans, den 7. januar.

»Det eneste parameter er selvfølgelig, at tallene falder,« konstaterede Timmermans.

Men trods isnende kulde og stormfuldt vejr, der gør de få kilometers overfart fra det tyrkiske fastland til de græske øer som Lesbos og Kos livsfarlig, ankom over 118.000 flygtninge og migranter i december. Langt flere end i juli med 78.000 ankomne. Og det tyrkiske politi stoppede dem stadig ikke.

Alligevel har Timmermans og de andre europæiske ledere grund til at glæde sig. Den 8. januar indførte Tyrkiet visumkrav for syrere. Det kan få afgørende indflydelse på antallet af flygtninge.

Af de godt 500.000 syrere, som i løbet af 2015 ankom til Grækenland, anslås det, at over halvdelen rejste ind i Tyrkiet fra tredjelande som Libanon og Jordan. Den rute er nu lukket.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Debat: Opbakning til Jalving
Efter endnu en skarp og realitetsfunderet søndags-Jalving er det på tide at kalde indtrykket af masseindvandringen ved rette navn: en økologisk forstyrrelse af vort habitat/biotop.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her