*

Europa

»Hvis Polen søgte om at træde ind i EU nu, ville forhandlingerne falde til jorden«

Den polske regering har fyret "venstreorienterede" journalister og skiftet ud i mediernes ledelser - nu diskuterer EU, hvad der kan gøres.

Fra venstre Jean-Claude Juncker, Martin Schulz og Guy Verhofstadt. Både Jean Claude Juncker og Guy Verhofstadt har afvist at saktionere Polen på grund af landets nye love. Foto: Yves Logghe/AP

»Hvis Polen søgte om at træde ind i EU nu, ville forhandlingerne falde til jorden«.

Sådan lyder beskeden fra Guy Verhofstadt, tidligere belgisk premierminister og nu formand for EU-Parlamentets tredjestørste gruppe, Alliancen af Liberale og Demokrater i Europa, i mediet Politico.

Anledningen til udtalelsen er den polske regerings mange lovændringer, bl.a. den nyligt vedtagne medielov, som mange andre EU-lande mener er en indskrænkning af pressens frihed og et brud på retsprincipperne i et frit land.

Onsdag formiddag har EU-Kommissionen diskuteret, hvordan man skal forholde sig til medieloven. Sanktioner, f.eks. midlertidigt at fratage landets dets stemmeret i EU-Rådet eller sætte det under observation, har været nævnt som muligheder.

Ifølge Guy Verhofstadt er der dog ingen grund til »på nuværende tidspunkt at straffe Polen og det polske folk for fejl begået af dets ledere«. En melding, EU lader til at bakke op om, idet man onsdag besluttede at sende et brev til den polske regering for at »starte en dialog« om de europæiske retsprincipper.

Polen øger kløften til EU med ny omstridt lov

Den nye medielov giver regeringen lov til at bestemme, hvem der skal lede landets public service-medier. I fredags blev Jacek Kurski fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed udpeget som direktør for public service-mediet TVP.

Modstanden mod loven, som blev underskrevet af præsidenten i torsdags, er til at få øje på blandt dele af de polske vælgere. Tusindvis af polakker var lørdag på gaden i Warszawa og mange andre større byer for igen at vise deres utilfredshed med medieloven.

Loven har desuden fået kritik fra af journalistforbund og medier i mange europæiske lande, fordi den giver den polske regering en høj grad af kontrol med de statslige medier.

Senest er to prominente journalister og nyhedsoplæsere på TVP, Piotr Krasko og Karolina Lewicka, blevet fyret. De to er blandt de journalister, som det højreorienterede regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) har kaldt "venstredrejede" og uforholdsmæssigt kritiske over for partiet.

»Der er ingen fremtid for kritiske journalister på den her tv-station,« sagde Karolina Lewicka i sidste uge, kort før sin fyring, til det tyske medie Die Welt.

Præsidenten for det europæiske journalistforbund, danske Mogens Blicher Bjerregaard, kritiserer i fagbladet Journalisten den nye medielov, som han mener kan trække pressefriheden i Europa i den forkerte retning.

»Polen skal forstå, at den lovgivning, de er på vej med, ikke er i overensstemmelse med de frihedsrettigheder, vi har i EU. EU-kommissæren har selv nævnt, at man kan fratage Polen sin stemmeret. Hvis det ikke lykkes at få det i tale, må man gribe til den sanktion,« siger han.

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker og Det Europæiske Råds formand Donald Tusk har dog tidligere meldt ud, at det endnu er for tidligt at tale om at sanktionere polakkerne.

Formand for EU-Parlamentet: Det, der sker i Polen, tangerer statskup

Polens præsident, Andrzej Duda, skrev under på loven torsdag den 7. januar, hvorved den formelt trådte i kraft. Argumentet for den nye lov er, at de polske public service-medier under de tidligere ledelser var for venstredrejede og subjektive.

»Præsidenten vil have, at de statslige medier skal være upartiske, objektive og troværdige. Det er svært at argumentere for, at disse kriterier er opfyldt hos medierne på nuværende tidspunkt,« lød det fra ministeriets talsmand, Malgorzata Sadurska.

De polske public service-medier omfatter TVP, radiokanalen "Polsk Radio" og nyhedsbureauet PAP.

Lov og Retfærdighed fik absolut flertal i det polske parlament ved valget i oktober 2015.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her