*

Europa

Ekspert: Det er mest sandsynligt, at Islamisk Stat står bag selvmordsangreb

Flere grupper kan stå bag det blodige angreb i Istanbul tirsdag, lyder det fra Tyrkiet-ekspert, som gennemgår de fire mest sandsynlige muligheder.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at angrebet blev udført af en selvmordsbomber med syrisk baggrund. »Vi vil bekæmpe dem alle,« siger den tyrkiske præsident. Foto: Emrah Gurel/AP

Efter tirsdagens selvmordsangreb ved den centrale Sultanahmet-plads i den tyrkiske by Istanbul, hvor mindst 10 er dræbt, peger pilen fire steder hen.

Historiker og journalist Deniz Serinci, der har beskæftiget sig indgående med Tyrkiet, har flere bud på, hvilke grupper der kan stå bag det blodige angreb, hvor størstedelen af ofrene er tyske statsborgere.

»Ligemeget hvem der står bag, har de den samme hovedintention: At ramme Tyrkiet der hvor det gør ondt - på turismeindustrien,« siger Deniz Serinci.

Islamisk Stat:

Ifølge Deniz Serinci giver det god mening at vende blikket mod terrororganisationen Islamisk Stat, som ifølge ham højst sandsynligt stod bag angrebet i oktober sidste år i Ankara, hvor over 100 mennesker mistede livet, da to selvmordsbombere slog til mod en fredsdemonstration til fordel for forsoning med kurderne.

Ligeledes mistænkes organisationen at stå bag et blodigt bombeangreb i juli nær den tyrkiske by Suruç, der ligger ved grænsen til Syrien. Angrebet kostede 32 unge venstreorienterede aktivister livet og sårede over 100 personer. 

»Hvis det er Islamisk Stat, som også står bag det her angreb, så er deres formål enten at skræmme turister væk eller at tage hævn over Tyrkiet pga. Tyrkiets ændrede kurs,« siger Deniz Serinci og uddyber:

»Længe har EU og Nato i kulisserne kritiseret Tyrkiet og sagt, at landet indirekte støtter Islamisk Stat ved at lade IS-krigere krydse grænsen mellem Tyrkiet og Syrien uhindret.«

Ifølge Deniz Serinci er Tyrkiet siden sidste sommer begyndt at slå ned på Islamisk Stat.

»Man har anholdt næsten 1.000 personer, som ville til Syrien for at kæmpe, og gjort det klart for de tyrkiske grænsevagter, at det ikke tillades, at jihadister krydser grænsen til Syrien. Samtidig er Tyrkiet begyndt at bombe Islamisk Stat i Syrien,« siger han.

Et tredje formål kunne være at destabilisere Tyrkiet, da det ifølge Deniz Serinci formentlig var Islamisk Stats formål med angrebet i Ankara.

»Hvis Islamisk Stat er presset i deres hovedstad Raqqa i det nordlige Syrien af YPG, der er syrisk gren af den kurdiske politiske og militante organisation PKK, og som befinder sig blot 30 km fra Raqqa, kan det godt forestilles, at de forsøger at spiller tyrkere og kurdere ud mod hinanden, så PKK får færre ressourcer og energi til at angribe Islamisk Stat i Syrien,« siger Deniz Serinci. 

PKK - udbrydergruppe:

Kurdistans Frihedsfalke (TAK)

TAK er en militær gren af Kurdistans Arbejderparti (PKK), som overordnet ønsker en kurdisk løsrivelse fra Tyrkiet. Den militante gruppe har begået overgreb i hele Tyrkiet. I december 2015 annoncerede TAK, at de ikke er afhængige af PKK, som de ser som en organisation, der er for humanistiske.

Et andet bud på, hvem der står bag angrebet, er TAK, der er udbrydergruppe af den kurdiske oprørsbevægelse PKK, forklarer Deniz Serinci."

»Jeg tror umiddelbart ikke, at kurderne, PKK, kan stå bag det her angreb, for sidst PKK angreb vestlige turister var i 1994. De har ikke gjort det sidenhen,« siger han.

Ifølge Deniz Serinci skal man dog huske på, at der findes en udbrydergruppe af PKK, som hedder TAK, som godt kan finde på at udføre sådanne angreb.

»De har tidligere angrebet civile og kunne derfor godt finde på at stå bag angrebet i Istanbul,« siger han.

Det Revolutionære Folks Befrielses Partifront - DHKP-C:

Deniz Serincis tredje bud på, hvem der kunne stå bag tirsdagens terrorangreb i Istanbul, er den marxistiske gruppe DHKP-C.

Gruppen har tidligere bl.a. taget skylden for, at et kvindeligt medlem af gruppen i starten af 2015 udløste en håndgranat ved en turist-politistation i Sultanahmet-distriktet i Istanbul, hvor selvmordsbomberen samt en politimand omkom.

Året forinden, i 2014, stod DHKP-C ligeledes bag en række angreb på politistationer i Istanbuls forstæder samt et angreb mod USA's ambassade i Tyrkiets hovedstad, Ankara.

»De har tidligere vist, at de har kapaciteten til at begå sådan nogle angreb, som det vi så tirsdag,« siger Deniz Serinci.

"Den dybe stat"

Det fjerde og sidste bud på, hvem der kan tænkes at stå bag det blodige angreb, der har kostet mindst 10 personer livet, er ifølge Deniz Serinci den tyrkiske stat også kaldet "den dybe stat", som består af dele af det tyrkiske militær og sikkerhedsvæsen, der opererer i dyb hemmelighed, og som udfører angreb og likvideringer.

»Dele af den tyrkiske efterretningstjeneste kan finde på at iscenesætte sådan nogle angreb,« siger han og fortsætter:

»"Den dybe stat" er meget sekulær og derfor imod den nuværende AKP-regering, som har sine rødder i politisk Islam. Det kan derfor godt tænkes, at de har en interesse i at destabilisere Tyrkiet og den tyrkiske regering«.

Video: Øjenvidne til eksplosion i Tyrkiet: Jorden rystede

Deniz Serincis bedste bud på, hvem der står bag angrebet ved Sultanahmet-pladsen, der er et populært turistområde med flere seværdigheder, herunder Den Blå Moské, er dog terrororganisationen Islamisk Stat.

»Ligemeget, hvem der står bag, er der ingen tvivl om, at oppositionen vil anklage regeringen og myndighederne og spørge, "hvorfor kunne I ikke forhindre sådan et angreb", "hvordan kan nogle mennesker planlægge sådan et angreb, uden at efterretningstjenesten finder ud af det",« siger han.

Angrebet i Istanbul tirsdag er det seneste af en række blodige angreb, der har ramt Tyrkiet. Ifølge Deniz Serinci er det langt fra utænkeligt, at vi vil se flere lignende angreb i løbet af året.

Bombeattentat rammer Tyrkiet på den sårbare turisme

»Jeg er ikke i tvivl om, at der vil komme mange flere angreb - særligt med det formål at destabilisere Tyrkiet,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her