*

Europa

Kan nøgensag gentage sig, når første kvindelige værnepligtige indrulleres i norsk forsvar?

Norges forsvar vil ikke ændre regelsæt, efter at kvindelig soldat blev tvunget til at bade nøgen.

Norge har nemlig indført såkaldt kønsneutral værnepligt, som træder i kraft denne sommer. Men er forsvaret klar til kvinderne? Foto: Simon Fals/Polfoto

Til sommer sker der noget i det norske forsvar, som må siges at bryde med traditionerne. For da vil der for første gang være omtrent lige mange mænd og kvinder blandt de værnepligtige.

Norge har nemlig indført såkaldt kønsneutral værnepligt, som træder i kraft denne sommer.

Men er forsvaret klædt godt nok på til opgaven, spørger man i Norge, hvor en heftigt omtalt sag fra 2011 stadig giver debat.

Kvindelig soldat tvunget til nøgenbadning

I september 2011 var den da 23-årige norske soldat Alice Asplund nemlig på en feltøvelse med 30 mænd, da løjtnanten gav alle fik ordre om at tage tøjet af og bade i en å.

»Jeg fik besked på, at alle skulle bade nøgne, inklusiv mig. Jeg sagde, at han ikke kunne tvinge mig til at bade nøgen sammen med alle mændene, men det svarede han, at det kunne han,« fortalte Asplund, som siden har forladt militæret, dengang til den norske avis Avis Nordland.

Hun spurgte, om ikke hun kunne beholde sportsbh og underbukser på, men fik et nej, for så ville hun ikke blive ordenligt ren, lød svaret.

»Jeg blev rædselsslagen, da jeg forstod, at jeg snart skulle derud (i vandet, red.) og stå nøgen foran alle. Jeg satte mig på bakken med armene rundt om benene og prøvede at gemme mig. Men pludselig råbte løjtnanten mit navn med så streng en stemme, at jeg ikke turde gøre andet end gå ud og udføre befalingen,« fortalte Alice Asplund, som græd under hele seancen, efterfølgende til VG.

Nøgenbader vil ikke være soldat

Hun anmeldte løjtnanten til politiet, men politiet henlagde sagen, som i stedet blev håndteret internt i forsvaret. Således blev løjtnanten forflyttet og fik en bøde.

Men i 2014 ankede han afgørelsen til et uafhængigt klagenævn inden for militæret og slap for bøde, selv om forsvaret fortsat kalder mandens handlinger for forkerte, og der fra politisk hold har lydt adskillige ramaskrig over affæren.

Tirsdag skriver NRK så, at forsvaret har kigget reglerne grundigt igennem og ikke ser grund til at ændre på noget, hvilket ifølge NRK betyder, at en lignende episode vil kunne udspille sig uden konsekvenser for den, der afgiver ordren.

Her får kvinderne nu tvungen værnepligt

Assisterende HR-chef i forsvaret Trond Kotte ønsker ikke at sige noget om, hvordan man vil behandle lignende sager i fremtiden, men siger:

»Nøgenbadningssagen har gjort os mere bevidste om at arbejde med gode holdninger.«

Men der er et behov for klare retningslinjer, mener den fungerende ligestillingsombudsmand Elisabeth Lier Haugseth, som kalder de unge rekrutter for særligt udsatte, fordi de på flere områder er uerfarne og ikke nødvendigvis kan identificere chikane, når de støder på den.

»En arbejdsgiver med gode rutiner er tydelig omkring, hvad, man mener, chikane er, så soldaterne ved, hvad de skal forholde sig til. Arbejdsgiveren er klar omkring, at det ikke er tilladt, at der er gode procedurer til at forebygge, så soldaterne er trygge ved, at det vil blive taget op og håndteret,« siger hun til NRK.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her