Europa

Få asylansøgere kan føre til ophævelse af grænsekontrol

Sverige er klar til at ophæve grænsekontrol, hvis der kommer færre asylansøgere.

Foto: AP

- Ser vi et fald i antallet af asylansøgere i Sverige, der kommer via Danmark, og antallet over tid ligger på et lavt niveau, så er vi klar til at kigge på at ophæve grænsekontrollen tidligere end planlagt.

Sådan lød meldingen fra den svenske infrastrukturminister Anna Johansson (S) efter et møde mandag med hendes danske ministerkollega Hans Christian Schmidt (V), der er transportminister.

Anna Johansson specificerede dog ikke, hvor niveauet for asylansøgere skal ligge, før en ophævelse af grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige kan komme på tale.

Sverige har på nuværende tidspunkt 180.000 asylansøgere i landet ifølge infrastrukturministeren.

I hvad der kan kategoriseres som en charmeoffensiv for at finpudse forholdet mellem Danmark og Sverige, diskuterede de to ministrer også transportørernes omkostninger ved den svenske id-kontrol, der blandt andet går hårdt ud over DSB.

- Hidtil har vi sagt, at de omkostninger, der er, må transportørerne betale. Men vi tager det selvfølgelig med tilbage, om der er nogle ting, vi kan gøre. Men normalt er det transportørerne, som står for omkostningerne, når det gælder eksempelvis miljø, sikkerhed og lignende, siger Anna Johansson.

Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige blev indført 4. januar og betyder blandt andet, at firmaer, der transporterer folk i Øresundsregionen, skal tjekke legitimationspapirer på alle rejsende.

Det har betydet længere rejsetid for pendlere mellem Danmark og Sverige. Især DSB har været ramt, da togselskabet skal fotografere passagernes id.

Mandag lyder det fra DSB's administrerende direktør, Flemming Jensen, at DSB vil bede den svenske infrastrukturminister om lov til ikke at affotografere id, men nøjes med at tjekke det. DSB har endnu ikke fået svar tilbage.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her