Europa

EU blåstempler foreløbig dansk grænsekontrol

Den midlertidige danske grænsekontrol er ifølge EU-Kommissionen umiddelbart i tråd med Schengenreglerne, udtaler kommissionens talsperson for migration.

Dagen efter, Danmark indførte midlertidig grænsekontrol, får regeringen en slags grønt lys fra Bruxelles: Den 10 dage lange skærpede grænsekontrol er inden for Schengenreglerne, vurderer EU-Kommissionen.

Det fortæller kommissionens talsperson for migration, indre anliggender og borgerrettigheder, Tove Ernst, på et pressemøde i Bruxelles tirsdag middag:

- Kommissionen kan sige, at det synes at være en situation omfattet af reglerne, og vi vil nøje overvåge situationen og holde både EU-Parlamentet og medlemslandene orienteret.

Ifølge Schengenreglerne skal et medlemsland stå over for "en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed" for at kunne genindføre midlertidig grænsekontrol.

Netop den vending brugte udlændinge- og integrationsordfører Inger Støjberg (V), da hun mandag - som foreskrevet - informerede EU-Kommissionen om den danske grænsekontrol.

I sit brev til EU-kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, skrev Inger Støjberg mandag, at Danmark som følge af de andre nordiske landes tiltag - især Sveriges id-kontrol - står over for "en alvorlig trussel mod den offentlige orden og den indre sikkerhed, fordi et meget stort antal illegale migranter kan strande i Københavnsområdet i løbet af kort tid."

Og ifølge Kommissionens umiddelbare vurdering dagen derpå er der altså ikke grund til at anfægte den danske beslutning.

Samme konklusion kom Kommissionen frem til i november, da Sverige meddelte, at landet ville genindføre grænsekontrollen fra 12.-21. november.

- Beslutningen blev udløst af den uventede migrationsstrøm, som i den svenske regeringens vurdering udgør en alvorlig trussel mod den indre orden og den indre sikkerhed, udtalte talsperson Tove Ernst dengang.

- Den nuværende situation i Sverige synes umiddelbart at være omfattet af reglerne.

Den midlertidige danske grænsekontrol løber frem til 14. januar. Herefter kan den om nødvendigt forlænges i 20 dage i første omgang.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her