Europa

Norsk politi fandt billeder af henrettelser og IS-flag hos flygtninge

I løbet af efteråret har den norske efterretningstjeneste modtaget hundredvis af meldinger om "bekymrende fund" hos asylansøgere.

De mange fund blev primært gjort på asylansøgeres mobiltelefoner og indebar blandt andet billeder og videoer af henrettelser og brutale afstraffelser. Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

Den norske sikkerhedstjeneste (PST) har i løbet af efteråret modtaget hundredvis af indberetninger om bekymrende fund, heriblandt billeder af afhuggede hoveder og IS-symboler, hos asylansøgere.

Det skriver den norske avis VG.

PST har fået meldingerne om de bekymrende fund fra det norske politis udlændingeenhed og udlændingedirektorat, som i efteråret så sig nødsaget til at oprette et såkaldt mini-register over asylansøgerne grundet det store antal flygtninge, som kom til Norge.

I mini-registret undersøges ansøgerne blot overfladisk, og det skal derfor blot sikre et minimum af sikkerhed og identificering.

Sidenhen har PST modtaget de mange meldinger om "bekymrende fund" fra norsk politis udlændingeenhed. I oktober oprettede PST derfor en specialenhed til at følge op på disse meldinger. Der har været en frygt for, at mini-registret ikke har været tilstrækkeligt.

De mange fund blev primært gjort på asylansøgeres mobiltelefoner og indebar blandt andet billeder og videoer af henrettelser og brutale afstraffelser.

Derudover har norsk politiet fundet symboler og flag, som politiet mener knytter sig til blandet andet Islamisk Stat.

Ifølge lederen for PST's asylenhed, Erik Haugland, kan der dog være flere grunde til, at nogle flygtninge har sådanne billeder.

»De kan have været et vidne og have et ønske om at dokumentere, det de har oplevet. Det kan også have været taktisk for dem at have symboler knyttet til organisationer, som kontrollerer områder, de skulle passerer. Det, som ser alarmerende ud, kan have andre forklaringer end støtte til terrororganisationer,« siger han til VG.

Ifølge ham er det en stor udfordring for politiet at tjekke op på baggrunden på de mange asylansøgere, der kommer til landet. Det er nemlig ofte umuligt at få nogen informationer om dem fra deres oprindelseslande, og samtidigt er der ofte usikkerheder knyttet til deres identifikationspapirer.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her