Europa

Manden som annoncerede Murens fald er død

Günter Schabowski, som uforvarende kom til at annoncere Berlinmurens fald, er død få dage før 26. årsdagen.

Günter Schabowski blev 86 år. Foto: Klostermeier/AP

Nyheden om Berlinmurens fald kom ikke som en historisk erklæring, men som en sidebemærkning. Det var nærmest tilfældigt, at det overhovedet kom frem på en ellers kedelig pressekonference ud på aftenen 9. november 1989.

Det blev den østtyske partifunktionær Günter Schabowski, som ytrede de famlende, men senere så berømte ord, som annoncerede Murens fald.

I en alder af 86 døde den tidligere embedsmand søndag i den nu genforenede hovedstad, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Hans død sker kun få dage før 26. årsdagen for åbningen af grænserne mellem Øst- og Vesttyskland.

Efter flere måneders massivt folkepres mod styret i 1989 og midt i en voksende udvandring til Vesten via Ungarn, bad politbureauet regeringen om at lempe restriktionerne på rejser uden for Østtyskland.

Klokken var knap 19 om aftnen 9. november, da Schabowski trak et stykke papir frem og oplæste et dekret om, at visa frit ville blive givet til dem, der ønskede at forlade den stalinistiske stat.

- Hvornår gælder det fra, spurgte en italiensk journalist.

Schabowski tøvede og improviserede:

- Så vidt jeg ved, med det samme, omgående, sagde den østtyske embedsmand uforvarende med monoton stemme, mens han febrilsk ledte efter en bekræftelse i papirbunken foran ham.

Og dermed var Murens fald endelig en realitet, men da meddelelsen blev fremsat i tvetydige vendinger, var der tvivl om, hvad den betød.

Nyheden skulle ellers først have været ude næste morgen, og det var meningen, at alle skulle søge om visum hos de relevante østtyske instanser.

Derfor herskede der stor forvirring ved Murens grænseovergange, hvor forbløffede grænsevagter forsøgte at indhente instrukser, men efter klokken 21.30 begyndte først hundreder og derefter tusinder af østtyskere at strømme til Vestberlin.

Efter 28 år var det endelig muligt at krydse grænsen.

Mindre end et år senere, 3. oktober 1990, blev Øst- og Vesttyskland genforenet, hvilket afsluttede fire årtiers kold krig.

Efter genforeningen blev Schabowski og to andre medlemmer af politbureauet fængslet for deres rolle i nedskydningen af folk, som forsøgte at flygte over Muren. Han har accepteret sit "moralske" ansvar og har siden udtrykt angeren.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
»Vi er ligeglade med Øst og Vest«
De er født ud af Murens ruiner. Den første generation i et frit og genforenet Tyskland, der er for unge til selv at have oplevet den skarpe deling af deres land. Men hvad betyder Berlinmuren for dem?
Forsiden lige nu
Om temaet

For 25 år siden brød kommunismen sammen i Østeuropa. Berlinmurens fald den 9. november blev symbol på afslutningen af Den Kolde Krig og Europas deling i øst og vest.


 

Annonce
Interaktive grafikker
Annonce
Redaktionen anbefaler
Fotoserier
Guld fra arkivet - 2009 & 1994
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her