Europa

Anders Breivik orker ikke mere - vil sultestrejke sig til døde

Forholdene i fængslet er blevet for dårlige for den dømte terrorist.

Anders Breivik har flere gange klaget over, at han skal befinde sig i isolation i Skien fængsel - et fængsel med særlig høj sikkerhed. Nu er det hele blevet for meget for den terrordømte nordmand. Foto: Stian Lysberg/AP

Forholdene i fængslet i Skien i Norge er så dårlige, at den terrordømte Anders Behring Breivik hellere vil dø end blive siddende der.

Det skriver Anders Breivik i et åbent brev til de norske medier og visse norske myndigheder, en af dem Justitsministeriet, hvor han meddeler, at han vil gå i sultestrejke, hvis ikke det ændrer sig.

"Hvis ikke optrapningen fra den 2. september bliver rullet tilbage, vil jeg fortsætte sultestrejken frem til døden. Jeg orker ikke mere,« skriver Breivik ifølge Nettavisen med henvisning til, at forholdene i fængslet ifølge Anders Breivik siden den 2. september er blevet yderligere forværret.

Bl.a. er Anders Breivik sur over, at han bliver isoleret fra kontakt med både omverdenen, fængselsbetjente og medfanger, og at han under de nye omstændigheder ikke kan fortsætte med sine studier, som Breivik kalder »det eneste, jeg havde«.

Den dømte nordmand havde ellers tidligere i år fået lov til at læse statskundskab gennem et selvstudium ved Universitetet i Oslo - en rettighed som er sikret alle indsatte, hvis de opfylder adgangskravene.

Terrordømte Anders Breivik må studere fra cellen

Anders Breiviks advokat, Øystein Storrvik, har ifølge Dagbladet på vegne af sin klient tidligere besluttet at sagsøge Norge for brud på menneskerettighederne, idet Anders Breivik i det meste af sin tid befinder sig i isolation, samtidig med at hans adgang til udendørs arealer er blevet indskrænket, og han skal igennem utallige kropsvisitationer.

Anders Breivik sidder i isolation bl.a. på grund af frygt for, at han igen vil begå kriminalitet, hvis han får lov til at kommunikere med omverdenen.

Fængselsleder Ole Kristoffer Borhaug vil over for Dagbladet ikke kommentere Anders Breiviks konkrete sag, men han siger, at »mange indsatte oplever, at de har en stærkt begrænset hverdag« og forklarer, at hyppige kropsvisitationer er en del af fængslets sikkerhedsprocedurer.

Borhaug har desuden over for flere norske medier bekræftet, at der ikke p.t. er nogen indsatte i Skien-fængslet, der sultestrejker. Anders Breiviks trussel om sultestrejke forbliver altså - for nu - en trussel.

Video: Dom: Breivik rask nok til fængsel

Den norske justitsminister Anders Anundsen er i udlandet og har ikke kommenteret sagen. Ministeriets informationschef har dog udtalt til Dagbladet, at man ikke har læst Anders Breiviks brev endnu og ikke har nogen kommentarer.

Anders Breivik blev i 2012 idømt forvaring i op til 21 år med en mindsteafsoning på 10 år for den 22. juli 2011 at have dræbt 77 mennesker ved to forskellige terrorangreb i Norge - i henholdsvis Oslo og på øen Utøya.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Oprydning efter Breivik koster 13-15 mia. kr.
Terror: Regningen for at rydde op efter terrorangrebet på regeringskvarteret i Oslo vil løbe op i astronomiske 13-15 mia. kr., lyder det seneste skøn fra den norske regerings egne eksperter.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her