Europa

Lokalkendt: Man er ilde stedt, hvis man kæntrer langt fra bredden

"Man skal have roet en del, før man vælger at krydse søen," siger nordmand med erfaring fra området.

Den svenske sø Rogen, hvor tre danskere, to mænd og en seks-årig dreng, i går blev fundet omkommet, er et udfordrende område. Det fortæller nordmanden Bjarne Sætrang til avisen VG.

"Man skal have roet en del, før man vælger at krydse Rogen," siger nordmanden og forklarer videre, at specielt ved vestenvind kan der komme høje og krappe bølger på søen.

Bjarne Sætrang var selv på en tur på Rogen i sidste uge, og på sin rejseblog fortæller han, hvordan han i to dage måtte ligge i læ og vente på at vinden lagde sig, inden han turde krydse søen.

"Efter at have ventet i to døgn på en ø tog jeg chancen og krydsede søen. Et stykke tid var jeg i tvivl om det ville gå godt. Det gjorde det heldigvis, og jeg kom i land, udslidt og våd. Men heldigvis uden at måtte svømme," skriver han på sin blog.

Svensk politi: Død dansker var erfarent friluftsmenneske

Området omkring Rogen er et meget øde og afsides område, og Bjarne Sætrang mener, at de tre danskere måske er kæntret med kanoen og ikke har kunnet komme op igen og ikke har kunnet redde sig ind til bredden.

"Hvis man kæntrer ude på søen, kan man ikke komme op i kanoen igen, og så er man ilde stedt," siger han til VG.

Fra bredden af søen er der 17 km til nærmeste asfaltvej, 20 km til nærmeste by og kun et enkelt svensk mobilselskab har sporadisk dækning i området omkring søen.

Derfor er man i stort omfang afhængig af at kunne klare sig selv, hvis man bevæger sig ud i området, for hvis det bliver dårligt vejr, er det et barsk område, og man kan risikere at skulle vente på bedre vejr i mange dage.

Til gengæld kan man blive belønnet med en fantastisk uberørt natur, hvor man ifølge rejsehjemmesiden www.opdagverden.dk kan være heldig at støde på både elsdyr, bjørn, los og moskusokse, og lystfiskeriet betegner kendere som helt fantastisk.

Det var kanoudlejningsfirmaet, der slog alarm til politiet, da de tre danskere ikke var kommet tilbage til aftalt tid. Det resulterede i en storstilet eftersøgning med hunde og helikoptere, og sent torsdag eftermiddag blev de tre danskeres kano fundet kæntret. Kort efter blev de tre lig fundet flydende i søen. De bar alle redningsvest.

To danske mænd og en dreng er fundet døde i svensk sø

En endelig forklaring på, hvordan de tre danskere omkom i den afsidesliggende sø afventer stadig myndighedernes undersøgelser, men ifølge svensk politi tyder meget på, at deres kano er kæntret langt fra bredden, og at de efterfølgende ikke har været i stand til at redde sig op på land.

Hertil kommer, at det ifølge den svenske avis ÖP har været usædvanligt dårligt vejr med regn og blæst de seneste dage, og nattemperaturen har været helt ned til fem grader.

Det har gjort, at vandtemperaturen i søen ifølge det svenske politi er lige over 10 grader. Ved den temperatur er det kun muligt for et menneske at overleve i op til syv, timer inden personen dør af underafkøling, såkaldt hypotermi.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her