Atomangreb på danske skibe er teknisk muligt

Men den russiske ambassadørs advarsel bunder er mere retorik end strategi, mener militærekspert.

Artiklens øverste billede
Strategiske russiske bombefly, Tu-95, fotograferet under en parade i Moskva.
Peter Willemoes er den første af Danmarks nye fregatter.

De danske skibe skal i forbindelse med etableringen af missilskjoldet fungere som lytteposter, og de spiller således en rolle i forbindelse med at opdage og identificere eventuelle missiler, der bliver affyret mod medlemsstater af Nato.

Men har det russiske militær rent teknisk mulighed for at affyre et såkaldt taktisk atomvåben, der eksempelvis kan ramme en af de danske fregatter, Iver Huitfeldt, Peter Willemoes og Niels Juel, uden at det samtidig medfører kolossal ødelæggelse i hele det område, skibene måtte befinde sig i?

Det har orlogskaptajn Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet besvaret for Jyllands-Posten.

"Der er mange måder at anvende atomvåben på. De findes i forskellige størrelser, og de kan detoneres på en række forskellige måder, så hvis spørgsmålet er, om det teknisk set kan lade sig gøre, er svaret at ja, det kan det sagtens," siger Johannes Riber Nordby.

"Men hvis det udelukkende drejer sig om at ramme krigsskibe, er der mange andre måder at angribe på. Derfor tror jeg, at den russiske ambassadørs udtalelser mere er et udtryk for militær retorik end for militær strategi," forklarer han.

Den danske orlogskaptajn mener i stedet, at russernes snak om atomangreb har til hensigt at skræmme Danmark ud af det amerikansk-styrede missilforsvar. Set fra russisk side udgør missilforsvaret nemlig en trussel imod deres sikkerhedspolitik og interesser.

Han minder imidlertid om, at eventuelt angreb på et dansk krigsskib - hvadenten angrebet sker med atomvåben eller torpedo - vil have den samme konsekvens for russerne. Derfor er det på sin vis ikke relevant, om angrebet er teknisk muligt eller ej.

"Vi skal huske, at et angreb på et dansk skib også er et angreb på et medlem af Nato. Og hvis man angriber et enkelt medlem, starter man en krig med hele alliancen. Russerne ved godt, at hvis de gør det, indleder de en decideret stormagtskrig," siger Johannes Riber Nordby.

"I forhold til krig på den skala, er billedet på mange måder stadig det samme, som det var under den kolde krig: Det øjeblik det første atomvåben er affyret, er krigen i gang, og dermed har våbnene mistet deres afskrækkende betydning. Derfor er der stadig en konsensus om, at atomvåben ikke skal anvendes," siger han.

Samlet set mener Johannes Riber Nordby derfor, at russernes trusler om noget vil føre til, at Danmarks står endnu mere fast på beslutningen om at være en del af Natos missilskjold. Russerne gør derfor sig selv en bjørnetjeneste med den aggressive retorik, mener han.

"Det forbandede er jo, at vi ikke kan forudsige, hvad det er for nogle tanker, de gør sig. Min vurdering er, at dette er ren informations-warfare, hvor de forsøger at skræmme os, så vi vælger missilskjoldet fra. Men jeg tror, det får den modsatte effekt. Om noget for disse trusler Danmark til at vælge missilskjoldet til."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.