Europa

Pegida-protest forbydes efter trusler om mord

Den islam-kritiske bevægelse Pegida må aflyse demonstration mandag. Tyske myndigheder frygter et attentat mod en af Pegidas ledere.

Tusinder af tyskere har deltaget i Pegida-demonstrationerne om mandagen i Dresden, her foran operaen. Mandag er den aflyst pga. islamistiske trusler. Arkivfoto: Jens Meyer/AP

BERLIN

Modstandere af muslimsk indvandring i Dresden må mandag blive hjemme, efter at den efterhånden traditionelle demonstration, sammenkaldt af den såkaldte Pegida-bevægelse, er aflyst på grund af frygt for et attentat.

Politiet meddelte søndag, at man havde forbudt alle forsamlinger – også demonstrationer mod Pegida. Myndighederne vurderer, at demonstrationer er for farlige efter tegn på, at attentatmænd er blevet opfordret til at myrde et medlem af Pegidas ledelse.

Det oplyses ikke, hvor et mordforsøg skulle komme fra, eller hvem man ville søge at ramme. Men politiet meddeler, at en tweet-meddelelse på arabisk har udpeget Pegida som »en fjende af islam«.

Samtidig beretter tyske medier, at anslaget skulle gælde Pegidas initiativtager, Lutz Bachmann. Sidstnævnte skal have fået politibeskyttelse, hævdes det.

Pegida

Omstridt protest

  • Bevægelsen Pegida blev dannet i efteråret og har siden demonstreret næsten hver mandag aften i Dresden.
  • Pegida er en tysk forkortelse for Patriotiske Europæere mod en Islamisering af Vesten.
  • En oplysning søndag på Facebook om, at Pegida.dk aflyser en demonstration i København var falsk. Arrangøren, Nicolai Sennels, siger til Ritzau, at han forventer, at demonstrationen bliver holdt mandag kl. 18.
  • Både i København og Aarhus er der varslet demonstrationer og moddemonstrationer, oplyser politiet.

Endelig skriver nyhedsmagasinet Der Spiegel, at udenlandske efterretningstjenester har advaret tyske myndigheder om, at jihadister har drøftet angreb mod Pegida-demonstrationerne, som har fundet sted i Dresden siden oktober og efterhånden har bredt sig til andre byer.

Den 41-årige Bachmann er omstridt. Han og ligesindede beskyldes af forbundskansler Angela Merkel for at være præget af »fordomme, kulde, ja, had i deres hjerter«. Kritikere siger, at han befinder sig på den yderste højrefløj. Han er tidligere kriminel og har afsonet to års fængsel efter en flugt til Sydafrika. Siden er han blevet pågrebet med narkotika.

I et sjældent interview – Pegida bryder sig ikke om medier – sagde Bachmann i weekenden til avisen Financial Times, at Pegida-folk er »normale mennesker«, og at »højreorienterede galninge« udgør mindre end 1 pct; de er heller ikke velkomne, erklærede han.

Merkel »under pres«

Den seneste Pegida-demonstration samlede ifølge politiet 25.000 mennesker i Dresden. Pegida selv siger, at der var 40.000. Et forskerhold fra et sociologisk institut i Berlin præsenterer mandag en rapport, der hævder, at Pegida samler »tydeligt færre« deltagere, end politiet har anslået.

Pegidas demonstrationer i andre byer har kun bestået af nogle hundrede mennesker. Næsten over alt er de blevet mødt af langt flere modstandere, som går ind for et multikulturelt Tyskland og siger, at muslimer er velkomne.

Merkels klare markering mod Pegida har udløst diskret modstand i hendes eget borgerlige parti, CDU. Ifølge Der Spiegel er kansleren »under pres«, efter at hun for nyligt har skærpet sin kritik af bevægelsen ved at erklære sig enig med en tidligere forbundspræsident, som for nogle år siden sagde, at islam er en del af Tyskland.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her