Europa

Overblik: Her er alle de 12 dødsofre

Flere blev tilfældige ofre for terrorangrebet mod Charlie Hebdo. Såret politibetjent skudt med koldt blod.

Foto: Michael Sohn/AP

Terrorangrebet mod Charlie Hebdo var nok koldblodigt og professionelt udført af gerningsmændene. Men flere af de 12 dræbte blev helt tilfældige ofre for de tre svært bevæbnede terroristers myrderier i det satiriske ugemagasins lokaler i det centrale Paris.

Det gælder blandt andet Michel Renaud, en kulturpersonlighed fra Clermont-Ferrand, som tilfældigvis var på besøg på Charlie Hebdos redaktion for at besøge tegneren Jean Cabut.

Fire af de 12 dræbte fra onsdagens terrorangreb var centrale personer i det franske bladtegnermiljø. Fra venstre tegneren Georges Wolinski, 80 år, kustnerisk direktør Jean Cabut (Cabu), 76 år, chefredaktør Stéphane Charbonnier og tegneren Bernard Verlhac, bedre kendt som Tignous. Foto: AP/Guillaume Baptiste, Bertrand Gua

Han deltog som gæst i det redaktionsmøde, som var i gang, da angrebet blev indledt kort før middag.

Også en 42-årig politibetjent, som torsdag blev endeligt identificeret som Ahmed Merabet, blev et tilfældigt offer. Han blev dræbt uden for Charlie Hebdos redaktion, da han forsøgte at standse de to flygtende terrorister.

De to bevæbnede terrorister råbte efter terrorangrebet "Charlie Hebdo er død" gentagne gange, inden de skød en såret betjent og stak af i en flugtbil.

En amatørvideo, som er blevet vist af flere franske tv-stationer og er publiceret på internettet, viser, hvordan en af de to maskerede gerningsmænd får øje på den sårede betjent, der ligger på fortovet.

Han løber over til ham, skyder ham koldblodigt i hovedet med sin riffel og går roligt tilbage til flugtbilen sammen med en anden terrorist.

Her samler den ene af terroristerne en tabt sko op fra gaden, hvorefter de tager flugten i bilen. Formentlig blev bilen kørt af en tredje medskyldig.

Onsdag aften opstod spontane demonstrationer i en række europæiske storbyer som reaktion på terrorangrebet. Iikke mindst i Paris, hvor demonstranter med "I am Charlie"-skilte demonstrerede deres solidaritet med ofrene og de sårede. Foto: AP/Christophe Ena

Desuden har den offentlige anklager i Paris, Francois Molins, oplyst til nyhedsbureauet Reuters, at terroristerne også skød og dræbte en mand, da de trængte ind i Charlie Hebdos bygning. Identiteten på dette offer er dog endnu ikke offentliggjort.

Ifølge oplysninger fra den kvindelige tegner Corine Rey, kendt under pseudonymet Coco, fik terroristerne adgang til bygningen ved at true hende med våben til at taste sin kode ind ved magasinets hoveddør. Det har hun oplyst til internetmedierne 20minutes.fr og France24.com.

Terroristerne gik op på anden etage i bygningen og brød ind i et redaktionsmøde, der havde deltagelse af otte af magasinets journalister, chefer og tegnere. Fem af dem blev dræbt under angrebet, der som nævnt også kostede Michel Renaud livet.

Desuden var den 49-årige politibetjent Franck Brinsolaro, der fungerede som chefredaktør Stéphane Charbonniers livvagt, til stede.

JP mener: JP mener: Et angreb på ytringsfriheden

Video: JP i Paris: Ingen havde troet, at det kunne ske

Han var en del af det team, som skulle forsøge at forhindre attentater mod Stéphane Charbonnier, men blev sammen med chefredaktøren dræbt af terroristerne.

Illustration: Thorgerd Broni Jensen

Under flugten var terroristerne ifølge Reuters oplysninger hele tre gange involveret i ildkampe med det franske politi.

Først blev der skudt mod en patruljevogn, som var rykket ud efter at alarmen var gået, i anden omgang udvekslede terroristerne skud med to betjente på cykler, og i tredje ombæring skød gerningsmændene efter endnu en patruljevogn.

Video: Carsten Jensen: Ytringsfriheden er truet

Thorning efter terror: Vi skal overveje alle muligheder

Onsdag aften ved 20-tiden havde de franske myndigheder opgjort tabstallet til 12 dræbte og 11 sårede - heraf fire alvorligt sårede.

Her er de 12 dræbte:

Stéphane Charbonnier, kendt under sit pseudonym ”Charb”. Journalist og tegner, 47 år. Han støttede i mange år det franske kommunistparti og var hele vejen igennem sin karriere en skarp kritiker af religioner. Han har tegnet nogle af Charlie Hebdos mest omtalte Muhammed-tegninger og har gang på gang stillet sig frem for at forsvare ytringsfriheden. Blev chefredaktør for Charlie Hebdo i maj 2009.

Jean Cabut, kendt under pseudonymet ”Cabu”. Tegner, 77 år. Var med til at starte Charlie Hebdos forløber, bladet Hara-Kiri, i 1960 – dengang i skarp opposition til krigen i Algeriet og til franske præsident Charles de Gaulle. Har siden tegnet for både Charlie Hebdo og Le Canard Enchainé, Frankrigs anden store satiriske magasin. Cabut tegnede den berømte Charlie Hebdo-forside i 2006, som støttede offentliggørelsen af Muhammed-tegninger i Danmark. Cabuts forside forestillede Muhammed, som siger: ”Det er svært at være elsket af idioter”.

Muslimer over hele verden fordømmer massakre

Muslimske organisationer på stribe fordømmer terror i Frankrig

Georges Wolinski, tegner, 80 år. Opvokset i Tunesien. Hans mor var fransk-italiensk og hans far polsk jøde. Opgav arkitekturstudier i 1960 for at indlede en karriere som satirisk tegner. Har bl.a. tegnet for Le Canard Enchainé, de franske kommunisters partiavis L’Humanité og Charlie Hebdo, som han var chefredaktør for fra 1970 til 1981.

Bernard Verlhac, kendt under pseudonymet Tignous. Tegner, 57 år. Har tegnet for både det venstreorienterede franske nyhedsmagasin Marianne, tegneseriemagasinet Fluide Glacial og Charlie Hebdo.

Philipe Honoré, tegner, 73 år. Honoré tegnede den sidste tegning, som Charlie Hebdo udsendte på Twitter, få minutter før terrorangrebet fandt sted. Tegningen forestiller lederen af terrororganisationen Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, som ønsker alle "et godt helbred" i 2015. 

Bernard Maris, økonom, 68 år. Kendt for sit virke som skribent, forfatter, universitetsprofessor og kritiker af globaliseringen. Var en af Charlie Hebdos ledende skikkelser. Han gik under navnet ”Onkel Bernard” på bladet, som han efter en relancering i 1992 blev medejer af.

Michel Renaud, kulturpersonlighed fra Clermont-Ferrand, var tilfældigvis på besøg på Charlie Hebdos redaktion for at besøge tegneren Jean Cabut. Han deltog som gæst i det redaktionsmøde, som var i gang, da angrebet fandt sted.

To politibetjente er døde. Fransk politi vil kun oplyse deres fornavne:

Ahmed Merabat, 42 år. Blev dræbt uden for Charlie Hebdos redaktion, da han forsøgte at standse to flygtende terrorister. En video, som er blevet vist af flere medier, viser, hvordan to gerningsmænd brutalt skyder ham i hovedet, da han såret ligger ned på fortovet.

Franck Brinsolaro, 49 år, var tilknyttet Charlie Hebdos chefredaktør Stéphane Charbonnier som livvagt. Franck har arbejdet i flere år som livvagt, og han var en del af det team, som skulle forsøge at forhindre attentater mod Stéphane Charbonnier.

Mustapha Ourrad. Født i Algeriet og kom til Frankrig som 20-årig. Arbejdede i mange år for det franske magasin Viva, inden han kom til Charlie Hebdo.

Frédéric Boisseau, 42 år. Arbejdede som rengøringsassistent og havde arbejdet for firmaet Sodexo i 15 år. Han blev dræbt i bygningens reception.

Elsa Cayat. Den eneste kvinde, der blev dræbt under angrebet på Charlie Hebdo. Cayat var psykoanalytiker og skrev to gange om måneden en kronik i satiremagasinet ved navn Divan.

"De råbte, at de var fra al-Qaeda"

Rushdie: Religion skal udsættes for satire

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her