Lektor: Britisk regning er ammunition til EU-modstandere

Den britiske premierminister, David Cameron, sættes under yderligere politisk pres efter ekstraregning fra EU.

Artiklens øverste billede
Nigel Farage og resten af det EU-skeptiske UKIP-parti er blevet spillet gode kort på hånden, hvis briterne skal stemme, som deres EU-medlemskab.

EU-modstanderne i Storbritannien har fået ekstra vind i sejlene, efter at landet er blevet pålagt en ekstraregning på 15,8 milliarder kroner. Det vurderer lektor Ole Helmersen fra Copenhagen Business School.

Regningen skyldes, at EU's statistiske kontor, Eurostat, med flere års tilbagevirkende kraft har ændret opgørelsesmetoden for EU-landenes bruttonationalindkomst (BNI). Det ændrer EU-Kommissionens udregning af landenes EU-kontingent.

- Det er selvfølgelig et ret anstændigt beløb. Men størrelsesmæssigt er det måske ikke det mest skræmmende, vurderer Ole Helmersen, ekspert i britiske forhold og EU.

- Det er nok mere signalet, der ligger til den britiske offentlighed og de britiske politikere om, at nu kommer EU og pålægger nye byrder i en situation, hvor Storbritannien har en udtalt EU-skepsis - og især hos de konservative.

Ud over at regningen falder i en situation, hvor Storbritannien ligesom andre lande fortsat kæmper med at komme ud af den økonomiske krise, er der nemlig et politisk pres på den britiske premierminister, David Cameron.

På et pressemøde efter et EU-topmøde i Bruxelles fredag, har David Cameron heller ikke lagt skjul på, at sagen kan få negativ indflydelse på de britiske vælgeres holdning til EU inden den folkeafstemning om EU, han har lovet dem i 2017.

Ifølge Ole Helmersen kan Nigel Farage, leder af det britiske EU-modstanderparti Ukip, bruge regningen fra EU som ammunition i den britiske valgkamp, der allerede er i gang.

- Det understreger også det dilemma, som Cameron er i og har været i gennem lang tid. Cameron har aldrig tilkendegivet, at han er tilhænger af, at Storbritannien skal ud af EU, siger lektoren.

- Men han har af sit eget partis højrefløj og af Ukip, som har stjålet stemmer fra de konservative, været presset til at skærpe tonen på nogle punkter over for EU, tilføjer Ole Helmersen.

Den britiske premierminister har angiveligt først hørt om ekstraregningen torsdag, hvorefter han straks gik i gang med at finde allierede som Italien og Holland, der også skal betale mere.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.