Vred Cameron angriber EU for ekstraregning
Britisk premierminister buldrer mod pludselig ekstraregning fra EU's kontingentkontor.
Bruxelles
Den britiske premierminister David Cameron er ikke kendt for at have varme følelser for EU. Men det var en underdrivelse fredag.
EU har sendt Storbritannien en ekstraregning på 15,2 mia. kr.; bl.a. fordi EU’s statistiske kontor, Eurostat, er begyndt at beregne medlemslandenes samlede økonomier på en ny måde. Og det påvirker EU’s medlemskontingent med tilbagevirkende kraft.
»Jeg er gået fra frustration til direkte vrede,« sagde regeringschefen på et pressemøde i Bruxelles, efter at han havde opholdt sine 27 EU-kollegaer med emnet i mere end en time.
Cameron kaldte det totalt uacceptabelt, at EU smider en ekstra regning på sådan en størrelse ind af døren med besked om, at den skal betales inden seks uger. Den betalingsfrist har han ikke tænkt sig at overholde, fastslog han. Han fremhævede også, at hans kritik havde støtte fra flere andre medlemmer, herunder Holland og Italien, hvis premierminister Matteo Renzi ifølge Cameron havde reageret på beregningerne med bemærkningen:
»Det her er ikke et tal. Det er et dødeligt våben.«
Den hidsige tone skyldes ikke mindst, at nyheden – som han selv først fik kendskab til torsdag – har udløst nye, højlydte angreb fra det fremadstormende uafhængighedsparti UKIP i de nationale, britiske medier, som presser Camerons konservative regeringsparti forud for næste valg.
Set med danske øjne er historien knap så dramatisk. Danmark får ifølge foreløbige beregninger 2,4 mia. kr., og det havde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ingen indvendinger imod.
»Vi havde en længere runde om den nye måde at opgøre BNP. Det er klart, at de lande, som får penge tilbage, synes, det er fint nok, men de lande, som står til at miste, synes, det er mere problematisk,« sagde statsministeren, som var tilfreds med, at det nu er blevet aftalt at bede EU’s økonomi- og finansministre om at forholde sig til problemet på deres næste møde.
I mellemtiden har Cameron foreslået, at regningerne bliver sat i bero.
Den nye regnemetode betyder bl.a. også, at Grækenland får en ekstraregning, mens Tyskland skal have penge tilbage.