Den udskældte videnskabsmand Richard Dawkins: Abort er for barnets skyld

Ricahrd Dawkins kom i modvind, da han anbefalede abort af et barn med Downs syndrom. Forklaringen gør det meget ikke bedre.

Artiklens øverste billede
Biolog, videnskabsmand og evolutionsteoretiker Richard Dawkins har skabt hidsig debat på Twitter.

Med blot 140 tegn til rådighed kan budskaberne på Twitter let blive misforstået og/eller skarptskåret.

Og spørger man den kontroversielle videnskabsmand og evolutionsteoretiker Richard Dawkins skete begge dele, da han forleden endnu engang blev udskældt på det sociale medie.

Årsagen var et svar, som briten gav en kvinde, som på Twitter skrev, at hun ikke ville vide, hvad hun skulle gøre, hvis hun fik at vide, at hun var gravid med et barn med Downs syndrom.

"Få en abort og prøv igen. Det ville være umoralsk at bringe det til verden, hvis du har et valg," lød det fra Dawkins, som siden tilføjede, at han jo blot anbefalede det, som sker med størstedelen af fostre med Downs syndrom.

Ikke desto mindre vakte det vrede og en hel del opmærksomhed, og torsdag valgte Dawkins så at bruge en hel del flere tegn på at forklare sig på sin hjemmeside.

Men forklaringen gør ikke sagen synderligt bedre. På hjemmesiden skriver Dawkins det svar, som han ville have givet kvinden, hvis han havde mere end 140 tegn til rådighed.

Han understreger, at valget naturligvis er kvindens eget, og at han på ingen måde ville presse sine egen synspunkter ned over hendes hoved.

"Mit eget valg ville være at abortere fostret med Downs (...) har man valget mellem at få en tidlig abort eller sætte et barn i verden med Downs, mener jeg, at det moralske og fornuftige valg ville være at abortere (...) Jeg ville personligt gå videre og sige, at hvis din moral, som min, er baseret på ønsket om at øge summen af lykke og reducere lidelse, kan beslutningen om bevidst at føde et barn med Downs, når du kan vælge en tidlig abort, være umoralsk set ud fra hensynet til barnets velfærd," lyder det.

Med andre ord ville aborten i givet fald ske for barnets skyld, men også forældrenes ve og vel vil lide under beslutningen om at sætte det handicappede barn i verden, skriver Dawkins.

For resten af livet skal de tage sig af barnet, som selv i voksenlivet vil have et barns behov, lyder det.

"Dit barn vil sikkert kunne forvente et kort liv, men skulle hun overleve dig, ville du skulle bekymre dig om, hvem der skulle tage sig af hende, når du er væk."

Internationale organisationer, der beskæftiger sig med Downs syndrom samt forældre med Downs-børn har reageret skarpt på Richard Dawkins' ytringer.

I Danmark siger formanden for Landsforeningen Downs Syndrom Thomas Hamann:

"Umiddelbart tænker jeg, at hans kommentar ikke har den store betydning. Som jeg hører det, kommer han med en rabiat holdning, og de kommer af og til, så jeg tænker ikke, at det gør nogen større forskel. Men selvfølgelig er det et slag i maven på forældrene, at der kommer sådan en holdning."

Sidste år blev blot 23 børn med Downs syndrom født i Danmark. I kun tre af tilfældene havde forældrene bevidst valgt at løbe risikoen.

Thomas Hamann har selv en datter med Downs syndrom, men fandt først ud af det efter fødslen.

"Hvis du spørger mig, om jeg havde valgt det fra, så er svaret ja, det havde jeg nok. For det var jo bare sådan, man gjorde. Men med den viden, jeg har i dag, og det liv, jeg har med min datter i dag, så kunne jeg aldrig have drømt om det, men jeg vidste ikke bedre dengang," siger formanden, som netop oplever, at verden modtager Downs-børn "med et smil".

Han har netop talt med en 19-årig gravid kvinde, som har valgt at føde sit barn på trods af en Downs-diagnose, og han mener, at der mangler information om mulighederne og tilbuddene til de kvinder og par, der står med beslutningen.

Formand for Etisk Råd Jacob Birkler understreger, at man i den danske lovgivning har gjort meget ud af pointere, at valget om en eventuel abort alene er kvindens, når det gælder fosterdiagnostik.

"Man giver kvinden et valg, men siger ikke, at hun skal træffe et bestemt valg, og det er en kæmpe forskel. Så hvis hun vælger et barn med Downs syndrom, lægger man mulighederne frem og støtter op om valget. Samtidig kan man ikke entydigt sige, at en abort af et foster med Downs syndrom vil være af hensyn til barnet. Det kan man i tilfælde af nogle andre alvorlige sygdomme, men når det gælder Downs syndrom, kan det i mange tilfælde være levede liv, hvor man sagtens kan tale om livskvalitet ud fra personens eget synspunkt. Så en abort af et foster med Downs syndrom må alene være et hensyn til kvinden eller parret," siger han.

Hvis læger kommer med anbefalinger om abort, er der tale om en forkert udvikling, mener Jacob Birkler.

"Så siger vi indirekte, at nogle har mere ret til liv end andre."

Jacob Birkler mener, at Dawkins kommer til at tale for en form for racehygiejne, om end Dawkins selv har afvist det.

"Men jeg kan være enig i, at i stedet for, at man fra samfundets side siger: "Vi vil ikke have børn med Downs syndrom", så giver man kvinderne valget, for konsekvenserne er de samme. Det ville jo være et forrået menneskesyn, hvis vi sagde, at der var bestemte mennesker, vi ikke ville have, men hvis man i stedet lader kvinderne tage valget og resultatet er det samme, så opstår der det, som nogle har kaldt "backdoor eugenics", som betyder at racehygiejnen kommer ind ad bagdøren."

Richard Dawkins er tidligere kommet i modvind på Twitter. Her har han bl.a. skrevet, at "mild pædofili er skidt. Voldelig pædofili er værre", ligesom han har meddelt, at det var værre at blive voldtaget af en fremmed med en kniv mod halsen end af en, man kender.

Biologen udgav i 2006 den internationale bestseller "God Delusion", hvor han tilbageviser eksistensen af en gud eller overnaturlig skaber.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.