EU-sanktioner nærmer sig Putins inderkreds

EU’s ledere har sat 12 nye navne på den sorte liste og igangsætter analysearbejde, så handelssanktioner kan tages i brug. Modreaktion fra Rusland ventes.

Artiklens øverste billede
EU-lederne er klar med nye sanktioner mod Rusland. Blandt andet bliver 12 nye personer ramt af indrejseforbud og indefrysning af midler.

Bruxelles

EU’s politiske ledere fulgte lidt efter midnat i amerikanernes fodspor med en beslutning om at optrappe sanktionerne mod Rusland som straf for at indlemme Krim-halvøen.

Ligesom i USA udvides listen over personer, som får indrejseforbud til Europa og indefrosset personlige aktiver. I modsætning til de 21, der allerede står på listen, er de 12 nye navne på listen denne gang tættere på Putins støtter.

Navnene er endnu ikke blevet offentliggjort, men der vil ifølge Jyllands-Posten oplysninger være flere sammenfald med den amerikanske liste, som er vokset til 31 navne og har ramt i hjertet af præsidentens nærmeste inderkreds.

Økonomiske sanktioner

EU-kommissionen går samtidig i gang med et analysearbejdet, der skal forberede muligheden for at indføre deciderede økonomiske sanktioner på samhandlen med Rusland, hvis det findes nødvendigt på et senere tidspunkt. Underforstået hvis Rusland eskalerer krisen, f.eks. ved at gå ind i andre dele af Ukraine.

I forhold til Krim skal kommissionen også komme med forslag til økonomiske og finansielle restriktioner over for alle, som forsøger at sætte sig på magten og på aktiverne på Sortehavshalvøen.

»Siden vi mødtes i Det Europæiske Råd for to uger siden, er situationen omkring Ukraine blevet værre. Derfor har vi nu taget en række nye skridt for at vise, at det som Rusland foretager sig er aldeles uacceptabelt og har konsekvenser i forholdet mellem EU og Rusland,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kort efter midnat, efter at de politiske ledere havde diskuteret situationen i mere end fire timer bag lukkede døre uden deres sædvanlige kreds af rådgivere omkring sig.

»Det er en direkte reaktion på det, som er sket på Krim,« fortsatte Thorning.

Advasel til russerne

Hun advarede samtidig om, at det vil have konsekvenser, hvis Rusland fortsætter sin aggressive fremfærd.

»Derfor er jeg også meget tilfreds med, at vi sætter det forberedende arbejde i gang med økonomiske sanktioner.«

Beslutningen kommer blot få timer efter, at USA også øgede sanktionspresset på Rusland ved at forlænge listen med 20 navne. Præsident Barack Obama underskrev også en ordre, der rammer russiske banker, energivirksomheder og andre nøglesektorer med sanktioner, hvis Moskva ikke nedtrapper krisen. 

Russisk svar

Rusland svarede igen ved at indføre sanktioner mod ni ledende amerikanske politikere, og der var blandt EU’s ledere er en forventning om, at Kreml i dag vil svare igen over for Europa på samme facon.

Når der alligevel var opbakning til at øge sanktionspresset og forberede muligheden for at bruge økonomiske sanktioner, skyldes det en stor usikkerhed over for, hvor langt Putin er parat til at gå, oplyser en kilde tæt på processen.

Som Thorning formulere det: »Vi ved ikke, om der er yderligere skridt fra Putins side.«

Vil stadig til forhandlingsbordet

EU’s ledere har dog ikke formuleret, hvad der skal til, før de vil tage handelssanktioner i brug.

»Ethvert yderligere skridt fra russisk side for at destabilisere situationen i Ukraine vil have vidtrækkende konsekvenser,« var det nærmeste EU-præsident Herman Van Rompuy kom på at konkretisere EU’s røde linje.

Målet er stadig at få Rusland tilbage til forhandlingsbordet og deeskalere krisen. Derfor vil Ruslands øverste top ikke blive ramt af sanktioner, herunder Putin. Men i et tegn på, hvor lidt europæiske ledere selv tror på det en forhandlingsløsning foreløbigt, advarer flere nu samstemmende om, at Europa skal forberede sig på en langvarig konflikt med Rusland.

Konklusionerne fra torsdagens EU-møde kan læses her

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.