Putin anerkender Krims selvstændighed

Krim-halvøen er nu officielt anerkendt som en ny selvstændig stat af det russiske styre.

Artiklens øverste billede

Los Angeles

Præsident Vladimir Putin har mandag skrevet under på et dekret, der anerkender Krim-halvøen som en ny selvstændig stat.

Det skriver flere nyhedsmedier med Kremls pressetjeneste som kilde.

"I betragtning af folkets vilje på Krim, som det kom til udtryk ved folkeafstemning på Krim 16. marts 2014, erklærer jeg hermed, at republikken Krim, hvor byen Sevastopol har en særlig status, anerkendes som en suveræn og uafhængig stat," hedder det i dekretet.

Trusler preller af på Putin

Med det opsigtsvækkende dekret åbner præsidenten op for, at Krim kan indlemmes i selve Rusland, så snart halvøens regering søger om det.

Dermed er alle trusler og tiltag fra USA og EU prellet af på Putin, som ignorerer sanktioner mod 21 navngivne russiske og ukrainske militære og politiske ledere, der har plæderet kraftigt for Ruslands annektering af Krim-halvøen.

Sanktionerne fra EU og USA blev iværksat tidligere på dagen med en trussel om, at de kan blive udvidet, hvis Rusland optrapper konflikten på halvøen og i Ukraine yderligere.

Omstridt folkeafstemning

Putins dekret udstedes dagen efter den omstridte folkeafstemning, der ifølge Krims lokalstyre gav et overvældende flertal for en løsrivelse fra Ukraine. Valget, som ikke anerkendes af Vesten, blev imidlertid boykottet af en stor del af halvøens mindretal, der består af krimtatarer og ukrainere.

Krim fik i 1992 status som en autonom republik i Ukraine med egen lovgivende forsamling i hovedstaden Simferopol.

Havnebyen Sevastopol hører direkte under den ukrainske centralregering, men er samtidig base for den russiske Sortehavsflåde.

Præsident: Vi accepterer ikke annektering

Oleksandr Turchynov, Ukraines midlertidige præsident, sagde mandag i en tv-transmitteret tale, at Ukraine aldrig vil acceptere en russisk annektering af Krim.

”Vi er villige til at forhandle med Rusland, men vi vil aldrig acceptere en annektering af vores territorium,” lød meldingen fra præsidenten, som også har bebudet skridt til at styrke sit lands militær midt i det politiske dødvande.

EU's udenrigspolitiske chef, Cathrine Ashton, advarede mandag Rusland mod at indlemme Krim-halvøen som en del af sin egen stat.

"Vi opfordrer Rusland til ikke at annektere Krim, men til at søge en fredelig løsning," sagde Ashton på et pressemøde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen