Annonce
Europa

Nyt lys over historisk "bommert”

Historikere: Tyskland betalte millioner for DDR-kritikere på dansk ambassade.

Wolfgang Mayer i Stasi-fængslet i Erfurt, som siger han, minder om det hemmelige politis hovedkvarter i Østberlin, hvor han og andre systemkritikere sad efter at være blevet smidt ud af den danske ambassade. Foto: Christian T. Jørgensen

Vesttyskland betalte formentlig millioner af kroner for at få 18 DDR-borgere, som var blevet tvunget til at forlade den danske ambassade i Østberlin 1988, til forbundsrepublikken.

Det siger tyske historikere til Jyllands-Posten 25 år efter dramaet, der af en dansk diplomat er betegnet som "de sidste årtiers største, udenrigsministerielle bommert".

DDR-borgerne var søgt til den danske ambassade i håb om, at de kunne presse det østtyske diktatur til at lade dem rejse til Vesttyskland. Statsminister Poul Schlüter skulle besøge DDR nogle dage senere, og gruppen regnede med, at DDR ville løse sagen hurtigt ved at sende den ud af landet. I stedet endte de i et Stasi-fængsel. De blev senere løsladt og efter et halvt års tid sendt til Vesttyskland.

Der er ingen dokumentation for frikøbet, men historikere siger, at det er sandsynligt, og at den samlede sum antagelig var 1,2 mio. D-mark, ca. 4,6 mio. kr..

Daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen oplyser, at Danmark betalte honorar for en advokat til de pågældende, "men ikke nogen form for bestikkelse af myndighederne". Ellemann-Jensen siger om tiden efter østtyskernes ophold på ambassaden, at han "ikke set i bagklogskabens lys ville have gjort noget anderledes".

Læs hele historien i Premium

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Den danske gåde i DDR
For 25 år siden blad en gruppe østtyskere om hjælp på Danmarks ambassade i DDR, men blev i stedet udleveret til det kommunistiske regime. Endnu i dag er der uenighed om, hvad der skete.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her