Halvdelen af Europas sommerfugle er væk

Alarmklokkerne bør ringe, skriver Det Europæiske Miljøagentur. Dansk ekspert kalder det lige gyldigt.

Artiklens øverste billede
Der er registreret 98 forskellige sommerfuglearter i Danmark. Denne Monark-sommerfugl er dog yderst sjælden i herhjemme.

De er et klart tegn på den danske sommer.

Men har man bemærket, at sommerfuglene ikke kan ses i så stort antal som tidligere, er det ikke fordi, den danske sommer er blevet dårligere.

Det betyder ikke en skid. De forskellige katastrofescenarier holder ikke.

Morten D. D. Hansen, naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum.

Det skyldes derimod, at bestanden af sommerfugle i Europa er faldet med næsten 50 pct. siden 1990, viser en rapport fra Det Europæiske Miljøagentur, EEA. Ifølge agenturets direktør, Hans Bruyninckx, er sommerfuglene et tegn på den samlede biodiversitet i Europa og udviklingen er kritisk.

"Dette drastiske fald i antallet af græslandets sommerfugle bør få alarmklokkerne til at ringe - generelt forsvinder Europas leveområder... Vi må anerkende betydningen af sommerfugle og andre insekter. Den bestøvning, de udfører, er afgørende for både naturlige økosystemer og landbrug," skriver han på agenturets hjemmeside.

Det betyder ikke noget

Rapporten forklarer ikke, hvordan bestanden har det i de enkelte lande. Men ifølge naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum, Morten D. D. Hansen, er en halvering af sommerfuglebestanden i Danmark et meget godt bud.

Men Hans Bruyninckx advarsel er derimod ikke meget værd, mener han.

"Det betyder ikke en skid. De forskellige katastrofescenarier holder ikke. Det er rigtigt, at det, sommerfugle skal bestøve og suge nektar af, er væk. Men det er jo ikke sådan, at først forsvinder sommerfuglene, og så forsvinder planterne. Det er derimod omvendt," siger han og kalder Hans Bruyninckx udtalelse for en ren politisk statement.

Naturvejlederen pointerer, at der er en klar nedgang i diversiteten af sommerfugle i Danmark, men af bestanden er stor nok.

Vil vi fjerne det fantastiske og flotte?

Morten D. D. Hansen er dog ikke ligeglad med sommerfuglens tilbagegang, da insekten er et udtryk for biodiversiteten.

"Det er selvfølgelig trist. Verden fungerer gladelig uden 90 pct. af arterne, men det handler om etik. Vil vi have en verden, hvor der ikke er plads til andre end os selv? Vil vi acceptere en verden, hvor alt det sjove, flotte og fantastiske er væk? Hvis vi vil det, er det fint, men ellers skal der en fælles europæisk handleplan i gang," siger han.

Den største årsag til det store fald i antallet af sommerfugle er ifølge rapporten især intensiveret landbrug, hvor store arealer med én opdyrket planteart, ødelægger levegrundlaget for sommerfuglene og mange andre arter.

Paradoksalt nok er sommerfuglene også truet af, at våde og bjergrige græsområder er blevet efterladt især i det østlige og sydlige Europa.

Tidsler og brændenælder i fremgang

I Danmark er forekomsten af brændenælder og tidsler vokset meget siden 1990, siger Morten D. D. Hansen, og det er faktisk en fordel for de mest almindelige sommerfuglearter i Danmark.

"Levestederne er definerede af hvilken føde, den voksne sommerfugl skal have og dens larver. Det er ganske simpelt. Det vil sige, at de almindelige sommerfugle har det fint i Danmark, mens dem, der kræver noget helt specielt, har det rigtig skidt," siger han.

Antallet af dyre- og plantearter i verden er generelt i tilbagegang.

Naturstyrelsens hjemmeside står der, at arterne udryddes mellem 100 og 1.000 gange hurtigere end naturligt.

Op mod en fjerdedel af EU’s pattedyr, padder, krybdyr, fugle og sommerfugle er truede, og bare i Danmark er mere end 340 arter uddøde siden 1850.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.