Ekspert: Pavens prædiken var politisk

Den nye pave sender flere signaler om, at nye tider er på vej i Vatikanstaten.

Artiklens øverste billede
Pave Frans I ved indsættelsesmessen.

Tirsdag formiddag var 200.000 mennesker samlet på Peterspladsen i Rom for at være vidner til den ceremonielle indsættelse af pave nummer 266, den argentinske pave Frans I.

Efter at have kørt flere runder på Peterspladsen i en åben jeep, hvor etiketten blev brudt, da paven valgte at stige ud og hilse på en handicappet mand og velsigne børn, gik indsættelsesmessen i gang.

Frans I valgte i sin prædiken at tage udgangspunkt i, at tirsdag er Sankt Josefs helgenfest og de læsninger, som var valgt, hørte i forvejen til dagen.

Derfor gik ordene hyrde og beskytter igen prædikenen igennem. Ligesom Josef skulle være Jesus' hyrde og beskytter, da Guds søn var barn, har kirken og mennesket præcis samme ansvar.

Det er Guds projekt

"Han kredsede igen og igen om, at mennesket og særligt kirken er kaldet til at tage vare på hinanden og skaberværket, altså verden," forklarer Jakob Egeris Thorsen, der er ph.d. ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet og katolik.

"Det var en ydmyg prædiken, men også en prædiken, der sagde: "Vi har en opgave, som vi skal varetage nøgternt, klogt og frem for alt lyttende". Så det er ikke "vores eget projekt", men Guds projekt," siger Thorsen til Jyllands-Posten.

Ifølge forskeren vil budskabet i en sådan prædiken i høj grad skulle læses mellem linjerne.

En politisk prædiken

"Det var i sin mildeste form en politisk prædiken. Der var et politisk budskab, et opråb til alle dem, der har en særlig magt, om at de også har et særligt ansvar, og at de skal forvalte magten med henblik på at være hyrder og beskyttere for de mindste, de svageste, miljøet osv.," lyder det fra Jakob Egeris Thorsen.

Frans I omtalte sig selv som Roms biskop og ikke på noget tidspunkt som pave.

"Der ligger et tegn på større kollegialitet blandt biskopper, og at han ikke er kirkens fyrste, men den første blandt ligemænd," forklarer Thorsen.

Nej til pomp og pragt

Den nye pave er kendt for sin ydmyghed og frasigelse af kirkens pomp og pragt.

Bl.a. er den fiskering, som paven modtager som en del af indsættelsesritualet, efter Frans I's valg en genbrugsring lavet af sølv, modsat den nye guldring, som det plejer at være.

Her er Pave Frans' første tale

Derudover har han annonceret, at han ønsker at bo beskedent i Vatikanet, ligesom han bad sine landsmænd om at blive i Argentina under indsættelsesmessen og i stedet give pengene, som de ville have brugt, til de fattige.

Viljen til at ændre

Og det er alt sammen signaler, som visse kardinaler i Vatikanet, der lever overdådige liv, bør lytte til, mener Jakob Egeris Thorsen.

"Normalt når der kommer en ny pave, bekræfter han alle dem, der sidder i Kurien (Vatikanets centrale forvaltning eller "regering", red.) i, at de kan beholde deres stillinger. Det har han ikke gjort, så intet er sikkert. Han er ydmyg, men har også viljen til at ændre nogle ting," siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.