Mladic: "Jeg er en meget syg mand"

Den tidligere hærchef Ratko Mladic indledte sin retssag med at kræve to måneder til at læse anklageskriftet. Men ellers var han tavs.

Artiklens øverste billede
Ratko Mladic optrådte i retssalen i Haag iført grå-ternet jakkesæt, slips og kasket. Foto: AP/Martin Meissner

Haag

Den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic har netop erklæret sig for "alvorligt syg" og påberåbt sig mindst to måneder til at læse de alvorlige anklager om folkedrab og andre krigsforbrydelser.

Det skete, da ”slagteren fra Srebrenica” her til morgen klokken 10 for første gang – efter næsten 16 år på flugt - blev stillet for en dommer ved FN's krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien i Haag.

Iklædt kasket, et gråstribet jakkesæt og en meget bister og kampklar mine satte Mladic sig til rette i retssalen i den hollandske regeringsby, hvor han blev gjort bekendt med de alvorlige anklager.

Ville intet sige

”Jeg er en meget syg mand. Jeg har brug for lidt mere tid til at tænke over tingene. I må være tålmodige. Jeg har været på fængslets hospital, og jeg har ikke haft tid til at læse alle de dokumenter, som I har fremlagt for mig. Jeg har meget stress,” sagde Mladic til dommerne.

Mladic ville end ikke bekræfte over for dommeren, Alphons Orie, at han har modtaget en kopi af det 37 sider lange anklageskrift på sit eget sprog, hvilket Mladics forsvarer dog bekræftede. Mladic siger selv, at han hverken har læst eller underskrevet anklageskriftet endnu.

Den tidligere general og formodede krigsforbryder ønsker at overveje sin position, før han forholder sig til anklagerne, hvilket ifølge reglerne skal ske inden for 30 dage.

Mladic afviser sin forsvarer

”Jeg har brug for mindst to måneder til at læse disse papirer,” sagde Mladic, der også lagde afstand til sin egen forsvarer.

”Jeg kender ikke den mand. Jeg ved bare, at han er fra Serbien,” sagde Mladic om sin advokat.

Mladic brugte også sin ret til at afvise en oplæsning af anklageskriftet i retten.

Afviste anklageskrift

”Jeg ønsker ikke, at så meget som et enkelt ord læst op af anklageskriftet,” sagde Mladic, hvorefter dommeren alligevel læste et omfattende sammendrag af anklagepunkterne op i retssalen.

Blandt andet fastslog dommeren, at Mladic under et af de 11 anklagepunkter anklages for at have hovedansvaret for Srebrenica-massakren i 1995 på op mod 8.000 muslimer under krigene på Balkan.

Den 69-årige Mladic blev torsdag indlagt på fængselshospitalet i Haag, hvor han gennemgik en lægeundersøgelse.

Forsvarer: Helbredet skidt

”Ratko Mladic har ikke været ved godt helbred i årevis, og hans tilstand er ikke god, ” sagde hans forsvarsadvokat, Aleksandar Aleksic forud for retsmødet.

Mladic blev i sidste uge anholdt i en lille landsby i det nordøstlige Serbien. I dagene efter sin anholdelse kæmpede Mladic for at undgå udlevering med henvisning til sit dårlige helbred.

Men serbiske dommere afviste anmodningen, og tirsdag i denne uge blev en af verdens mest eftersøgte mænd fløjet til Haag efter 16 år på flugt.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen