Wikileaks: Prins var "uforskammet"

Wikileaks-dokumenter afslører, at Storbritanniens prins Andrew var alt andet end formel under en officiel middag i Kirgisistan.

Artiklens øverste billede
Ifølge lækkede dokumenter fra Wikileaks skulle den britiske prins Andrew have opført sig upassende under en officiel middag.

"Kæphøj”, ”uhøflig” og ”uforskammet sprogbrug”.

Det var nogle af de ord, USA’s ambassadør i Kirgisistan brugte, da hun skulle beskrive den britiske prins Andrews opførsel under et officielt brunch-arrangement i den tidligere sovjetrepublik.

Ifølge et hemmeligt telegram fra ambassadøren Tatania Gfoeller, der i dag er blevet lækket på hjemmesiden Wikileaks, havde prinsen været ”på grænsen til det uforskammede” under middagen, der fandt sted i slutningen af oktober 2008.

Det skriver flere britiske medier her til aften.

"Uvidende" amerikanere

Ambassadøren skrev, at prins Andrew havde været ”overraskende åbenmundet” under en længere samtale med både britiske og canadiske handelsfolk.

Prins Andrew, der er søn af landets nuværende dronning Elizabeth 2., er Storbritanniens særlige repræsentant for international handel og investeringer, og han bruger derfor en del dage i udlandet for at promovere den britiske industri.

Under den to timer lange middag fik han blandt andet fastslået, at amerikanerne var ”uvidende” og at de utallige anekdoter om bestikkelse i Kirgisistan næsten lød som noget ”fra Frankrig”.

Kritiserede korruptionsefterforskning

Prins Andrew kom også ind på et hold britiske antikorruptionsefterforskere, der havde efterforsket en korruptionsanklage mod et af medlemmerne af den saudiarabiske kongefamilie. Ifølge prinsen havde disse efterforskere været ”idiotiske nok” til næsten at forhindre en milliardstor våbenhandel mellem Storbritannien og Saudi-Arabien.

Efterfølgende valgte han at lange ud efter flere journalister fra den britiske avis The Guardian, der ligeledes havde gravet i korruptionshistorierne. Den britiske prins skulle ifølge de lækkede dokumenter have beskrevet dem som ”disse overflødige journalister, der blander sig i alting, og som formodentlig gør det sværere for britiske forretningsmænd at gøre forretninger.”

Den amerikanske ambassadør skrev, at kommentaren blev mødt af ”klapsalver” fra resten af de delegerede, der var til stede under middagen.

Konens manglende dømmekraft

Historien om Prins Andrew kommer godt et halvt år efter, at hans ekskone, hertuginden Sarah Ferguson, blev afsløret i at modtage godt 4,4 millioner kroner i bestikkelse fra ”indiske forretningsmænd”, der ville møde hendes mand.

De viste sig dog at være undercover-journalister fra en britisk avis, og hertuginden, der har store, økonomiske problemer, undskyldte efterfølgende sin ”mangel på dømmekraft”.

Prins Andrew er selv tidligere blevet kritiseret for sin dømmekraft. Ifølge avisen The Telegraph valgte han for nogle år siden at sælge sit hjem i Sunninghill til milliardæren Timur Kulibayev fra Kasakhstan for 15 millioner pund. Prisen var tre millioner højere, end huset var blevet vurderet til, og prisen blev fastsat, selv om der ikke var andre, der havde budt på det.

TV: WikiLeaks-stifter angiver Obama

LÆS OGSÅ: HVAD DIPLOMATERNE DOG IKKE SIGER...

LÆS OGSÅ: Wikileaks-stifter trues af sit hjemland

LÆS OGSÅ: Avis: Derfor trykker vi dokumenterne

LÆS OGSÅ: Professor: Dumt at lække hemmeligheder

LÆS OGSÅ: Her er de vigtigste afsløringer fra WikiLeaks

ORDET ER DIT: Er det o.k. at lække hemmeligheder?

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.