Hidtil mest voldsomme optøjer i Island

<p>Islændingene er langt fra færdige med at rase ud på de politikere, de selv har valgt. Onsdag og natten til torsdag gik det galt med tåregas, æg og maling.</p>

Artiklens øverste billede
Islandsk politi i de hidtil sjældent brugte urodragter foran et hærget Alting. Foto: Ingolfur Juliusson

Islandsk politi måtte bruge tåregas mod regeringsfjendtlige demonstranter, da protester uden for øens parlament natten til torsdag forvandlede sig til voldsomme optøjer.

Over 2000 demonstranter slog på potter, pander og trommer foran Altinget, hvor de kom i klammeri med politiet, mens parlamentet holdt sin første samling siden jul. Parlamentsbygningen blev siden overdynget med maling, og det lokale politi måtte trække i de sjældent brugte uro-uniformer og bruge tåregas for at forhindre optøjerne i at eskalere.

"Der var demonstranter ved parlamentet, og ja, der var optøjer og politiet måtte bruge tåregas, bekræfter en talsmand for politiet til AP.

Demonstranterne kræver premierminister Geir Haardes afgang, men Haarde afviser og siger, at han stadig har opbakning fra sin socialdemokratiske koalitionspartner.

Æg, potter og pander

Tidligere onsdag blev ministerbilen tværet til med æg og hærget med potter og pander, og islandske specialstyrker måtte træde til for at beskytte den pressede minister.

Optøjerne stod på i ca. to timer. Ingen blev arresteret, men der var sårede, omend ikke alvorligt.

Island har været skueplads for hyppige demonstrationer, siden landets økonomi brød sammen i efteråret.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen