Rigmanden, der blev fårefarmer

Mangemillionær sagde farvel til kapitalismen og flyttede på landet. Han lever nu efter sin kristne tro og afviser tv, computere - og kvinder i bukser.

Artiklens øverste billede

Moskva

Farvel til kapitalismen. Goddag til et jævnt, virksomt og kristent liv på landet med familie og får.

Det var det valg, den nu 41-årige tidligere mangemillionær German Sterligov traf, da han og hans familie for et par år siden byttede storbylivet ud med et par mindre gårde omkring 100 km nordvest for Moskva.

»Vi har det som blommen i et æg sammenlignet med oligarkerne,« siger han til nyhedsbureauet AP.

»Nu har vi 100 får, en hest, en ko, lidt høns og geder og dyrker grøntsager.«

Den globale finanskrise har også ramt de russiske oligarker - rigmændene, der skabte deres formuer på ruinerne af Sovjetunionens kollaps og under det efterfølgende, økonomiske kaos. Med ofte tvivlsomme eller direkte ulovlige metoder og på baggrund af et effektivt netværk, som de havde skabt sig i sovjettiden, udnyttede de privatiseringen af erhvervslivet til egen fordel.

Millionær som 24-årig
Da opgørelserne over deres formuer er svingende, er eksakte tal for rigmændenes tab ikke lige på trapperne. Når de kommer, vil de sikkert også være højst upålidelige.

Sterligov var ikke oppe i den øverste ende af rigmændenes klasse. Men dog mangemillionær i dollars. Han havde tjent sin første million dollars i en alder af 24 år.

»Jeg havde ikke andet mål i livet end at blive rig,« siger han i dag.

Indtil 2004 havde han hundreder af millioner dollars i banken, drev et stort antal forretninger, havde kontor på Wall Street i New York og i London - og en villa Rubljovka, en rigmandsforstad til Moskva. Hans aktiviteter strakte sig fra handel med råvarer til filmproduktion.

»Det er lettere at fortælle, hvad jeg ikke beskæftigede mig med,« siger han.

Sterligov har ingen planer om at vende tilbage til sit tidligere, kapitalistiske liv. Han er overbevist om, at hans tidligere rigmandskolleger også vil indse fordelene ved et enkelt og selvforsynende liv.

Den tidligere rigmand er nu dybt hengiven til sin russisk-ortodokse tro, fastslår han. Han har anlagt sig langt, ”ortodokst” fuldskæg og iført sig brune jagtstøvler, mens hans kone, Aljona, har iklædt sig det traditionelle tørklæde for kristent ortodokse kvinder. Datteren på 18 år hjælper til med arbejdet på farmene sammen med de fire sønner i alderen 4 til 12 år.

Et liv uden penge
Ud over at dyrke sin landbrugsbedrift fremstiller German Sterligov traditionelle russiske bondemøbler, som sælges gennem et møbelfirma, men det meste af, hvad han producerer, er kun til familiens brug.

Han mener dermed også at have løsningen på landets stigende, økonomiske problemer som følge af den globale finanskrise. Han og tidligere forretningsforbindelser arbejder på udformningen af et økonomisk system baseret på byttehandel, som det var udbredt i 1990'ernes kaotiske år, uden brug af penge.

Tilbage til landlivet
Sterligov valgte måske alligevel ikke helt frivilligt det enkle liv på landet, da han som så mange andre af de nyrige kapitalister faldt i unåde hos daværende præsident, Vladimir Putin, efter at have arbejdet imod genvalg af præsidenten i 2004, da han selv forgæves forsøgte at blive opstillet. Hovedparten af hans formue forsvandt i kampagnen mod genvalget af Putin, hævder han.

Salget af hans villa indbragte, hvad der svarer til knap 600.000 kr., hvorefter han byggede tre enkle træhuse og købte sine dyr.

»Jeg var nødt til at sælge det hele,« siger han, »og i en periode måtte vi bo i et telt ude i skoven.«

Så var det, at han besluttede sig til at forsøge at leve op til den store, russiske forfatter Lev Tolstojs idealer og utopiske drømme om at vende tilbage til landlivet og ”den åndelige fred”.

Nu har han så fundet tilbage til en konservativ, religiøs tro. Han tager afstand fra homoseksuelle, abort, og at kvinder iklæder sig bukser. En kvindelig journalist, der for nylig bad om et interview, fik besked på, at hun enten måtte dukke op iført nederdel - eller holde sig væk.

Sterligov bryder sig heller ikke om nymodens ting som tv og computere, da de har fordærvende indflydelse på unge. Sønnerne undervises af tilrejsende lærere fra Moskva, dog kun i russisk og matematik. Andre fag er ligegyldige, mener Sterligov, der selv sørger for at undervise sønnerne i historie.

Hans datter læser dog historie ved Moskvas Statsuniversitet.

»Mine gamle venner misunder mig. De ved, at de i realiteten er fanger. Jeg er som en fri kosak og har ingen til at koste rundt med mig,« lyder det fra den tidligere rigmand.

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.