Skønsang fra præsidentfruen

Milde toner fra Elysée-palæet er sommerens kulturbegivenhed i Frankrig.

Artiklens øverste billede

Paris.

Bag dem står landets førstedame, Carla Bruni Sarkozy.

Hundredtusinder har for længst været på internettet for at smuglytte til den nye cd fra Carla Bruni, der ellers først lander i butikkerne i dag.

Den tredje plade fra sangerinden er på forhånd blevet sommerens kulturelle scoop, måske fordi cd'en i den grad modsiger sin titel »Comme si de rien n'était« - »som om ingenting var sket«.

For der er sket en masse. Den tidligere italienske topmodel er blevet fransk statsborger, og hun har føjet navnet Sarkozy til sit efternavn.

Ølmave
At hun derimod er blevet lidt rundere om maven, skyldes desværre ikke en forestående lykkelig begivenhed, beklager hun i interviews, men den kendsgerning, at hun er blevet lidt for glad for øl.

Pladeselskabet Naïve har ikke behøvet at gøre reklame for den nye cd, og det er heller ikke blevet aktuelt at sætte en sticker på coveret med en besked om, at man godt kan elske Carla Bruni, selv om man hader hendes mand.

Carla Bruni er det hotteste navn i Frankrig lige nu, og cd'en ventes at blive revet væk. I ugevis har fransk presse slået på tromme for de nye kærlighedssange, og hovedpersonen selv har villigt stillet op til interviews med de største franske medier.

Og lige så forførende som den lyse og lidt hæse stemme, lige så ærlig, ukompliceret og ligetil forklarer Bruni, hvorfor man godt både kan være sangerinde og førstedame uden at gå mere på kompromis end at opgive koncerter på grund af sikkerheden.

»Jeg har ikke nogen rolle på den politiske scene, jeg følger bare med som hustru. Jeg har en rolle på overfladen, og den funktion er jeg klar til at udfylde. Men det er ikke et fag. Mine to første fag har jeg villet og opnået helt alene. Det er ikke tilfældet som præsidentfrue,« siger hun til Le Point.

Alle 14 sange på cd'en handler om kærlighed, og de er forgæves sat under lup for at finde vinduer ind til præsidentparrets privatliv. Ikke mindst sangen »Amoureuse« (forelsket), hvor Carlita erklærer sin kærlighed til en mand, som ikke kan være andre end Nicolas.

Den kommercielle succes skulle være sikret, selv om 55 pct. af de adspurgte i en meningsmåling i ugemagasinet L'Express anklager Sarkozy for at bruge sin hustru til at forbedre sit eget kritiserede image. Et andet magasin, Marianne, mener, at nok er nok, og for meget er for meget. Operation Carla må høre op.

Den socialistiske avis Libération blev oversvømmet med rasende reaktioner fra læserne, der var tæt på at kaste op, da den tillod sig at bruge adskillige sider på førstedamen. Men da dagen var omme, havde Libération solgt 40 pct. flere aviser end på en normal dag.



Ikke ramt af krise

Så ingen i fransk presse er længere i tvivl om, at den langbenede Carla med den intelligente og smukke stemme sælger bedre end de fleste i den kriseramte musikbranche.

Anmelderne synes generelt godt om Carla Brunis pop-folk stil, der er inspireret både af Bob Dylan og Francoise Hardy. Men som det påpeges i bl.a. det kulturelle magasin Télérama, er det svært for de professionelle at forholde sig objektivt til et værk, der i den grad er hvirvlet ind i øjeblikkets politiske mediestorm.

En kendsgerning, der fik musikbladet Les Inrockuptibles til helt at droppe traditionen om interviews som ved Brunis to første plader for kun at bringe en egentlig anmeldelse.

Vant til succes
»Jeg forstår absolut alle reaktioner,« svarede den 40-årige Bruni i et interview med radiostationen France Inter, men udtrykte håb om, at så mange så muligt vil gøre sig den ulejlighed at høre pladen på trods af alt.

Hverken med eller uden navnet Sarkozy har hun aldrig haft svært ved at få opmærksomhed. Hendes første cd fra 2002 blev solgt i to mio. eksemplarer, mens den anden på engelsk fra 2007 solgte 490.000.

SE OGSÅ: Nøgen fru Sarkozy

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.