Vaclav Havel indlagt med hjerteproblemer

Tjekkiets tidligere præsident har aflyst sit program for de nærmeste dage.

Artiklens øverste billede
Vaclav Havel. Arkivfoto: AP/Michal Dolezal

Forfatteren, frihedshelten og eks-præsidenten Vaclav Havel er igen indlagt på hospital med ujævn hjerterytme, oplyser tjekkisk tv.

Oplysningerne bekræftes af hans assistent, Jakub Hladik.

"Havel har det udmærket, men har måttet aflyse sit program for de kommende dage," siger Hladik til nyhedsbureauet AP. Han vil hverken oplyse, hvor hans chef er indlagt, eller hvilken behandling Vaclav Havel eventuelt må undergå.

I 2001 måtte Vaclav Havel behandles for lignende problemer, ligesom han i årevis har lidt af lungeproblemer. For 11 år siden fik han fjernet en kræftsvulst i sin ene lunge.

Vaclav Havel nyder fortsat enorm folkelig respekt og opbakning blandt tjekkerne, ikke mindst for sin hovedrolle i den fredelige Fløjsrevolution, der i 1989 kostede kommunisterne magten.

Som forfatter siden 1960’erne, systemkritiker, dissident og medstifter af borgerretsgruppen Charta 77 har Vaclav Havel flere gange været fængslet for sine synspunkter og aktiviteter. Da friheden kom til Tjekkoslovakiet i 1989, stillede han sig i spidsen for den nye regering, og i 1993 – da landet gennemgik en fredelig skilsmisse, og Slovakiet og Tjekkiet gik hver til sit, blev han den nye nations første præsident. Efter genvalg trak han sig tilbage fra politik i 2003.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen