Ukraines ønske om retsforfølge Putin udfordrer EU
Ukraine vil ophæve immuniteten for Ruslands præsident, premierminister og udenrigsminister. EU er i tvivl.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, bør havne på en anklagebænk for invasionen af Ukraine.
Det mener Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der presser på for et særligt tribunal. Det vil kunne ophæve immuniteten for både den russiske præsident, premierminister og udenrigsminister, mens de fortsat er i deres embeder.
De 27 EU-lande er dog splittede. Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er spørgsmålet kompliceret - både politisk og juridisk.
- Danmark deltager i en kernegruppe af lande, som arbejder sammen med Ukraine om, hvordan vi får et tribunal op at stå. Det er svært. Og der er forskellige modeller på bordet, sagde Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med udenrigsministermødet i Bruxelles i denne uge.
Ukraine går ikke overraskende efter den mest kompromisløse model: Et særligt tribunal. Ukraine har støtte til ønsket fra Polen og de baltiske lande.
Andre EU-lande anført af Tyskland ønsker dog et mindre vidtgående tribunal. Det vil ikke ophæve trojkaens immunitet, mens de er i deres embeder. Men modellen vil til gengæld være nemmere at sælge til lande som Kina, Indien og Brasilien, der hidtil ikke har villet kritisere Putin. Dem ønsker Vesten støtte fra i retsopgøret med Rusland.
- Det er meget, meget svært. For spørgsmålet er, om man overhovedet kan få opbakning til det internationalt, siger Lars Løkke Rasmussen.
Danmark har som del af kernegruppen omkring Ukraine været med til at skrive et papir om hybridmodellen. Målet er at kaste lys på muligheden for et tribunal baseret på ukrainsk ret, men med brug af internationale eksperter. Det internationale element kan give tribunalet mere vægt. Og dermed måske gøre det mere spiseligt for Ukraine.
Papiret kan ses som et tegn på, at Ukraine formentlig vil blive udsat for et stigende pres for at være mere pragmatiske i forhold til retsopgøret. Løkke understreger dog, at Danmark ønsker retfærdighed for Ukraine.
- Den danske position er, at vi ønsker, at folk skal stå til ansvar for aggressionsforbrydelser. Det er et synspunkt, vi deler med Ukraine. Vi lytter meget til dem.
- Sammen skal vi finde et instrument, som holder juridisk og politisk, og som er tilfredsstillende for Ukraine, siger Lars Løkke Rasmussen.
Mens Zelenskyj tidligere har udtalt sig kritisk over for hybridmodellen, så ser man i Bruxelles tegn på, at Ukraine måske er ved at indse, hvor vanskeligt det bliver at få international opbakning til et særtribunal.
Til gengæld kan Ukraine støtte sig til, at Den Internationale Straffedomstol (ICC) i marts udstedte en international arrestordre på Vladimir Putin.
Det skyldes dog ikke selve angrebet på Ukraine, som Zelenskyj ønsker at forfølge. Men i stedet Putins ”uretmæssig deportation af ukrainske børn” til Rusland.
Det er en afgrænset forbrydelse, som er nemmer at bevise og håndtere i international ret.
/ritzau/