Danmark vil igen tilbyde fly og både til EU's grænseagentur
Danmark vil næste år fortsat bidrage med fly, helikopter og patruljebåde til at patruljere ved EU's grænser.
Selv om den sikkerhedspolitiske situation er ændret, siden Rusland indledte sin invasion af Ukraine for knap et år siden, vil Danmark fortsætte med at bidrage til at bevogte EU’s ydre grænser.
Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.
Regeringen har besluttet, at det danske bidrag til det europæiske agentur for grænse- og kystbevogtning, Frontex, næste år vil bestå af fly, helikopter og to nye patruljebåde.
Det er det samme bidrag som i år.
- Der er et stort migrationspres på Europa, som vi skal tage meget alvorligt. Sidste år var antallet af irregulære migranter og asylansøgere i EU det højeste siden krisen i 2015 og 2016, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i pressemeddelelsen.
- Det er meget bekymrende. Derfor er det meget vigtigt, at EU’s medlemsstater arbejder sammen om at få kontrol med de ydre grænser.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) bemærker i pressemeddelelsen, at der er en ”helt ekstraordinær situation i Europa”.
- Vi skal både håndtere en skærpet sikkerhedspolitisk situation og en stigende tilstrømning af flygtninge og irregulære migranter, siger han.
- Det er et fælles europæisk ansvar, som Danmark skal bidrage til at løfte. Det gør vi blandt andet gennem et fortsat ambitiøst kapacitetsbidrag til Frontex’ operationer, som er helt centrale for at sikre EU’s ydre grænser.
Det er som udgangspunkt frivilligt at bidrage til Frontex med fly, både og så videre.
Til gengæld er EU’s medlemslande forpligtet til at bidrage med personel til Frontex’ uniformerede tjeneste.
Korpset skal hjælpe med grænsekontrol og screening af nationalitet, registrering og fingeraftryk.
Medarbejderne hjælper også med at opspore illegale stoffer, skydevåben og andre ulovlige aktiviteter ved grænserne.
Danmarks personelbidrag udgør i 2024 som udgangspunkt 15 langtidsudsendte i to år og 82 korttidsudsendte i en til fire måneder.
/ritzau/