Tyske byer forbereder sig på kritisk gasmangel: Vil huse ældre og fattige i opvarmede sportshaller
Mandag lukkede gasledningen Nord Stream 1, der fragter gas mellem Rusland og Tyskland, ned grundet vedligehold. Flere frygter dog, at ledningen ikke åbner igen. Derfor forbereder en række tyske byer bl.a. sportshaller til at huse fattige og ældre tyskere, som ikke længere har råd til varme i hjemmet.
Mandag lukkede den store gasledning Nord Stream 1, som transporterer gas mellem Rusland og Tyskland, ned på grund af vedligehold. Efter planen skal arbejdet tage 10 dage, men flere frygter, at Rusland ikke vil genåbne gassluserne, når det planlagte arbejde er udført.
Det siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen til Ritzau.
»Jeg tror, man skal være forberedt på, at det kan være en realitet, at vi om 10 dage ikke får mere gas fra Rusland,« siger han.
Det vil betyde, at Tyskland, som er dybt afhængig af den russiske gasleverance, vil blive ramt af yderligere markante prisstigninger på gas, og flere tyskere forventes derfor ikke længere at kunne betale deres varmeregninger i hjemmet. Derfor tager en række tyske byer nu drastiske midler i brug. Det skriver det tyske medie Bild.
Byerne vil forberede en række sportshaller, som normalt bruges til sportsbegivenheder og koncerter, til nu at skulle huse fattige og ældre tyskere, der ikke længere har råd til varme i hjemmet, når de koldere måneder rammer i efteråret og til vinter.
»Da ingen præcis kan sige, hvor dramatisk udviklingen bliver, bør det overvejes at stille varmeøer eller varmerum, hvor især ældre mennesker kan opholde sig selv i en meget kold vinter,« siger adm. direktør i foreningen Tyske Byer og Kommuner, Gerd Landsberg, til avisen Der Spiegel.
En af de byer, hvor en sådan plan allerede er ved at blive sat i værk, er Ludwigshafen i delstaten Rheinland-Pfalz. Her oplyser byens borgmester, Jutta Steinruck, at byen forbereder en lang række beredskabsplaner.
»Vi er i øjeblikket ved at forberede alle nødscenarier med henblik på efterår og vinter,« siger hun til Bild.
Tiltaget er ét blandt mange, som de tyske byer iværksætter på baggrund af gasmanglen. Blandt andet vil flere byer også slukke facadelyset på offentlige bygninger, slukke lyskryds om natten og sætte temperaturen ned i offentlige svømmebassiner.
Rusland har allerede reduceret gasleverancen til Tyskland med 60 pct. via Nord Stream 1 – inden den planlagte nedlukning mandag. Russerne har forklaret dette med tekniske problemer, men den tyske økonomiminister, Robert Habeck, har kaldt dette for en »politisk beslutning«.