• For abonnenter

Østrigs planer om tvungen vaccination vakte opsigt verden rundt - nu er loven rendt ind i problemer

Mange lande strammer grebet om ikkevaccinerede. Men omikron-smittebølgen har fået sundhedseksperter til at tvivle på effektiviteten af et meget omdiskuteret tiltag.

Artiklens øverste billede
En hård kerne i Østrig ønsker stadig ikke at lade sig vaccinere og går jævnligt på gaden for at demonstrere mod regeringens plan om vaccinepligt. Foto: Floran Wieser/AFP

Østrig blev fremhævet som firstmover, da landets regering for knap to måneder siden fremlagde planer om at gøre vaccination mod covid-19 obligatorisk for alle borgere.

Den østrigske regering betegnede det som et nødvendigt onde, og eksperter spåede, at det blot var et spørgsmål om tid, før andre lande ville følge trop.

»Jeg tror, at mange lande kigger ind i deres egen fremtid, når de ser, hvad der sker her,« lød det i november i Jyllands-Posten fra Julia Partheymüller, politolog ved universitetet i Wien.

Nogle mener, det er bedst at lade dem (de ikkevaccinerede, red.) være, eftersom de ikke kan overbevises, og at de epidemiologiske fordele ved at gøre det er marginale.

Jocelyn Raude, fransk professor i sundhedspsykologi

Men den østrigske lov, der efter planen skal træde i kraft den 1. februar, er nu løbet ind i problemer. Samtidig har den eksplosive omikron-smitteudvikling i Europa skabt fo

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen