Ny rapport: Havbund kan forklare huller i Estonias skrog

Svensk havarikommission mener, at klipper på havbunden kan forklare huller i vraget af forliste "Estonia".

Artiklens øverste billede
Færgen, som skulle sejle fra Tallinn til Stockholm, sank i de tidlige morgentimer 28. september 1994 under et stormvejr. Foto: Stefan Jerrevang/Ritzau Scanpix

To huller i skroget på den sunkne færge ”Estonia” kan muligvis være forårsaget af sten og klippeformationer på Østersøens bund.

Tirsdag præsenterede havarikommissioner fra Sverige og Estland en ny rapport efter sommerens undersøgelser ved det sted, hvor ”Estonia” ligger.

De to landes havarikommissioner gik i gang med den ny undersøgelse i juli, efter at der i en dokumentarfilm for to år siden blev sået tvivl om de konklusioner, der blev draget i de officielle undersøgelser af ulykken.

Med i dokumentaren var blandt andet billeder af to større huller i skibsvraget. Huller, som frem til da ikke havde været offentligt kendt.

Det har ført til spekulationer om en eventuel eksplosion på færgen.

Martin Jakobsson, der er professor i marinegeologi og geofysik ved Stockholms Universitet, fortæller tirsdag, at den del af havbunden, hvor den nordlige side af ”Estonia” ligger og de to huller i skroget er fundet, ser ud til at bestå af sten og klippeformationer.

Jonas Bäckstrand, der er stedfortrædende generalsekretær ved den svenske havarikommission, siger, at de nye undersøgelser har givet mange gode oplysninger.

- En stor del af fokus er på skaderne på fartøjets styrbordsside. Så informationen om, i hvilket omfang der er klipper der, er interessant, siger han.

- Der er sten og klippeformationer, og det stemmer rigtigt godt overens med, hvordan det ser ud på fartøjet.

Bäckstrand tilføjer, at man ikke med fuld sikkerhed kan sige, at det er forklaringen på skaderne på skroget af ”Estonia”.

- Der er vi ikke rigtigt endnu. For vi har ingen prøver af selve stenen på klippearten, og vi skal se mere på selve strukturen i fartøjet. Men det ser jo ud som om, at det kunne være på den måde, siger han.

Færgen, som skulle sejle fra Tallinn til Stockholm, sank i de tidlige morgentimer 28. september 1994 under et stormvejr.

852 omkom i en af de værste maritime ulykker i det 20. århundrede. 137 overlevede.

En fælles havarikommission nedsat af Sverige, Estland og Finland fastslog i 1997, at skibets bovport var gået op under sejladsen.

Det blev besluttet ikke at bjærge vraget. Sverige, Estland og Finland aftalte i 1995 en gravfred. Det betyder, at vraget ikke må hæves eller forstyrres.

Men love, som forbyder at dykke på stedet, blev for nylig ændret for at tillade nye undersøgelser af vraget.

I foråret 2022 er der planer om at foretage flere undersøgelser ved vraget. Her er det planen at bruge fotogrammetri - en metode, hvor tusindvis af fotos kan sættes sammen til en 3D-model af skroget.

/ritzau/TT

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.