Læger i Frankrig vil lade mand i koma dø

Læger slukker livsforlængende udstyr efter langvarig og opsigtsvækkende retsstrid om lammet patient i koma.

Artiklens øverste billede
Foto: AFP PHOTO / FAMILY HANDOUT

Læger i Frankrig har tirsdag meddelt, at de afbryder livsforlængende medicinsk udstyr, som holder liv i en 42-årig mand, Vincent Lambert, der har ligget i koma siden en motorcykelulykke i 2008. Ved ulykken blev han lammet i alle lemmer.

Lægerne slukker udstyret efter en langvarig og opsigtsvækkende strid i Lamberts familie, som både har været gennem retssager i Frankrig og ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

I sidste uge afsagde Frankrigs højeste domstol en kendelse om, at lægerne kan afbryde det apparatur, som holder Lambert kunstigt i live, da der ikke er noget håb for, at han vågner op igen.

Lamberts kone, flere af hans søskende og de læger, som behandler ham, har villet afbryde apparaturet. Men Lamberts forældre, som er troende katolikker, har været imod det. Pave Frans har også appelleret til, at Lambert holdes i live.

I en e-mail tirsdag fra Vincent Sanchez, den ledende læge i det team, som behandler Lambert, er familien blevet informeret om, at han vil begynde på at fjerne det livsforlængende udstyr.

Domstolen Cour de Cassation underkendte fredag en tidligere afgørelse truffet af en appeldomstol, som i sidste måned gav læger ordre til at holde Vincent Lambert i live - kun 12 timer efter læger imod hans forældres vilje havde slukket for de apparater, som var med til at holde ham i live efter hans motorcykelulykke.

- Med afgørelsen er de sidste lovmæssige forhindringer fjernet. Med fredagens kendelse kan hospitalet i Reims igen slukke for maskinerne på Lamberts stue, hed det i en kommentar fra Patrice Spinosi, som er sagfører for Lamberts kone, Rachel.

Sagen omkring Lambert, som tidligere var psykiatrisk sygeplejerske, har ført til dyb splittelse i hans familie og udløst en national debat om retten til at dø.

Dødshjælp er forbudt i Frankrig, men en lov fra 2016 har givet læger mulighed for at bedøve terminalpatienter stadigt mere til døden indtræffer, såkaldt fortsat dyb sedation.

Aktiv dødshjælp i forskellige former er tilladt i Holland, Belgien, Colombia, Luxembourg og Canada.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.