Fransk domstol har givet tilladelse til at lægerne kan ende Vincent Lamberts liv

Vincent Lambert har ligget i vegetativ tilstand i mere end et årti. Hans hustru vil gerne have behandlingen stoppet, mens forældrene har kæmpet for at sønnens liv kan fortsætte.

Artiklens øverste billede
Vincent Lambert er ikke erklæret hjernedød. Han befinder sig i det man kalder vegativ tilstand. Dvs. at han kan trække vejret uden respirator, han bevæger indimellem øjnene - og en sjælden gang smiler eller græder han. Men han kan ikke kommunikere. Foto: AFP

Hvem har retten til at stoppe et andet menneskes liv?

Det er kernen i en kontroversiel sag, der har skabt stor debat i Frankrig.

Den 42-årige tidligere sygeplejerske, Vincent Lambert er ifølge lægerne »meget alvorligt hjerneskadet.« Det har han været, siden han kom ud for en motorcykelulykke i 2008.

Siden har hans hustru kæmpet for at få lov til at slukke for de apparater, der holder Lambert i live. Men forældrene vil forlænge hans liv. Hvem der skal få ret er siden blevet behandlet i flere domstole.

Fredag kom så den endelige afgørelse fra kassationsdomstolen i Frankrig. Domstolen har besluttet, at lægerne har tilladelse til at stoppe behandlingen, hvilket i sidste ende betyder, at Vincent Lamberts liv er på vej til at ende. Noget som mandens forældre har kæmpet imod siden maj.

Det skriver The New York Times.

Hustruen, der har ønsket at ende Lamberts liv har fået opbakning fra de franske læger. Allerede i 2013 anbefalede lægerne, at behandlingen skulle stoppe, da der ikke var nogen udvikling i den hjerneskadede mands tilstand. I maj i år stoppede de med at give Lambert mad og vand igennem en slange i maven.

Lamberts mor, Viviane Lambert kaldte i den forbindelse lægerne for »monstre«.

Viviane Lambert har den sidste måned kæmpet for, at behandlingen af hendes søn skal fortsætte. Foto: Dominique Faget/AFP

Forældrene indgav en anmodning til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om at holde sønnen i live, og sagen kom for en fransk domstol, der 12 timer efter, at lægerne var stoppet, besluttede, at lægerne skulle genoptage behandlingen.

Her kunne det hele være endt. Men den franske regering ville have undersøgt om loven var blevet brugt korrekt og anlagde derfor sagen for en kassationsdomstol. Derfor er Vincent Lamberts liv igen på vej til at ende.

På den måde har sagen bølget frem og tilbage i de franske domstole, der har været splittet på spørgsmålet om, hvorvidt Vincent Lambert bør holdes i live eller om behandlingen bør stoppe.

Centralt i sagen er det nemlig, at Vincent Lambert ikke er erklæret hjernedød. Han befinder sig i det man kalder vegetativ tilstand. Dvs. at han kan trække vejret uden respirator, han bevæger indimellem øjnene - og en sjælden gang smiler eller græder han. Men han kan ikke kommunikere.

Forældrene anser sønnen for at være handicappet, men hans hustru har sagt, at Lambert har givet udtryk for, at han ikke ønskede at leve, hvis han ikke kunne klare sig selv.

Passiv dødshjælp er lovlig i Frankrig, hvilket betyder, at man gerne må stoppe livsforlængende behandling. Men fordi forældrene anser ham som værende handicappet, mener de, at et stop for behandling vil være det samme som aktiv dødshjælp, hvilket ikke er lovligt i Frankrig.

Forældrene fik ikke opbakning fra menneskerettighedsdomstolen, og nu besluttede den franske kassationsdomstol i Frankrig altså, at behandlingen af Vincent Lambert kan stoppe. Sådan som hans hustru har ønsket det.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.