Boris Johnson fik igen flest stemmer i formandsopgør

Brexit-forkæmperen vandt sikkert anden runde i kampen om at blive ny britisk premierminister.

Artiklens øverste billede
Boris Johnson (t.v.) vandt også anden afstemningsrunde af opgøret om at blive ny konservativ partileder i Storbritannien. De fire øvrige resterende kandidater er indenrigsminister Sajid Javid, udenrigsminister Jeremy Hunt, udviklingsminister Rory Stewart og miljø- og fødevareminister Michael Gove. Foto: STF/AFP

LONDON

Favoritten Boris Johnson vandt tirsdag også anden runde af opgøret om at afløse Theresa May som konservativ partiformand og britisk premierminister.

Johnson er fhv. udenrigsminister og borgmester i London og var ved EU-folkeafstemningen i 2016 frontfigur for Vote Leave-kampagnen, der ville have Storbritannien ud af EU.

Ved tirsdagens hemmelige afstemning i den konservative parlamentsgruppe fik han 126 ud af 313 stemmer. Dermed fik han mere end de tre næste tilsammen. Nuværende udenrigsminister Jeremy Hunt fik 46 stemmer, miljøminister Michael Gove - som har haft problemer pga. en gammel kokainsag - fik 41 stemmer, mens udviklingsminister Rory Stewart hentede 37 stemmer.

Stewart har været valgkampens største overraskelse. Han er den mest EU-positive i feltet og støtter Theresa Mays bløde udgave af brexit, hvilket er i modstrid med hovedparten af det konservative partis medlemmer. Men Stewart har ført en meget anderledes kampagne, hvor han har mødt helt almindelige vælgere uden forberedelse. Samtidig har han kunnet argumentere skarpt og også indrømmet, at der var ting, han var i tvivl om. Hans knapt så bombastiske stil har fået en del ros.

Indenrigsminister Sajid Javid klarede lige præcis skærene. Han hentede 33 stemmer, hvilket var minimumskravet for at gå videre til tredje runde.

Tidligere brexit-minister Dominic Raab fik kun 30 stemmer og er nu ude af opgøret. Raab var den af de tilbageværende kandidater med den hårdeste brexit-linje.

Den rolle er nu overladt til Boris Johnson, der endnu ikke har udelukket at hjemsende parlamentet i efteråret for at være sikker på at kunne trække Storbritannien ud af EU ved skæringsdatoen den 31. oktober. Parlamentet har to gange tidligere udskudt brexit.

I de kommende runder elimineres kandidaten med færrest stemmer i hver omgang. Afstemningsrunderne slutter, når der er to kandidater tilbage. Det sker muligvis først torsdag eftermiddag. Disse to sendes derefter i en urafstemning blandt partiets 160.000 menige medlemmer. En ny premierminister forventes på plads i sidste del af juli.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen