Magtfulde Bercow vil blive - og det kan betyde svære vilkår for no deal

Formanden for det britiske underhus har annonceret, at han under ingen omstændigheder vil trække sig under brexit-processen.

Artiklens øverste billede
John Bercow har været underhusets speaker, formand, siden 2009. Arkivfoto: UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Der har været håndfaste spekulationer om, at den mangeårige formand for det britiske underhus, John Bercow, havde tænkt sig at forlade posten denne sommer.

I et kort interview med The Guardian gør han det dog nu klart, at det ikke kommer på tale.

Begrundelsen er den situation, som Storbritannien lige nu befinder sig i med ny brexit-deadline 31. oktober og ingen afklaring om, hvem der efter Theresa Mays bebudede afgang skal være premierminister under hele processen.

»Jeg føler, at vi befinder os i en tid, hvor monumentale begivenheder finder sted, og der er store opgaver at løse. Under de omstændigheder ville det ikke virke fornuftigt af mig at forlade posten,« lyder det til Guardian fra John Bercow.

Formandens citat kom efter et arrangement i Washington, hvor han også lod andre interessante ord falde.

I en tale i Brookings-institutionen citerer Business Insider ham således for at have sagt, at han regner med parlamentsmedlemmer vil gribe ind, hvis man nærmer sig et no deal-scenarie.

»Underhusets appetit på at blive hørt er blevet skærpet, og man er endnu ikke mæt. Nogle vil endda sige, at man kun er blevet mere sulten,« lød det blandt andet fra Bercow.

»Underhuset kommer til at give dets mening til kende, og det kommer ikke til at være ligegyldigt. Parlamentet er en stor spiller i det her.«

John Bercow har under brexit-processen tiltrukket sig en stigende grad af fokus for sin stil på formandsstolen. For omend han er konservativt valgt ind og sat i et embede, hvor man forlanger neutralitet, er manges tolkning af hans tid på formandsstolen, at han decideret modarbejder et hårdt brexit.

Han har også - i nogen grad i strid med neutraliteten - fortalt at han selv stemte nej til brexit ved folkeafstemningen i 2016.

The Guardian skriver i det lys, at hans umisforståelige erklæring om at blive på posten ikke er en kærkommen nyhed for en række af de kandidater, som i disse dage er begyndt at kæmpe om pladsen som formand for Det Konservative Parti og dermed også premierministerposten.

En af disse er den fhv. udenrigsminister Boris Johnson, som har erklæret, at briterne vil forlade EU 31. oktober om man så har forhandlet en aftale på plads eller ej.

The Mirrors online politiske redaktør skriver, at Bercows beslutning om at blive som formand kan ende med reelt a blokere for no deal-scenariet. Det vil ifølge redaktøren ske, fordi et flertal af parlamentet ved tidligere afstemninger har gjort det klart, at det ikke støtter no deal, og Bercow til enhver tid vil føre sagen for flertallets holdning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.