Mulig May-afløser lægger en hård linje og åbner for et "no deal"-brexit

Esther McVey har meldt ud, at Storbritannien skal forlade EU den 31. oktober - med eller uden en aftale.

Storbritanniens snart forhenværende premierminister Theresa May knækkede den politiske nakke på at få gennemført sin exit-aftale fra EU.

Står det til en af hendes mulige afløsere på formandsposten for de britiske konservative, Esther McVey, er der dog en mulighed for, at Storbritannien den 31. oktober forlader EU helt uden en aftale - det såkaldte "no deal"-brexit.

»Vi bliver nødt til at vælge en side. Det mest retfærdige er at vælge den side, der vandt den demokratiske afstemning,« siger hun til Sky News'-programmet Sophy Ridge.

Esther McVey vil ikke afvise at Storbritannien forlader EU uden en aftale. Foto: AFP

Esther McVey har dermed lagt en ganske hård linje i forhold til de kandidater, som taler om at forsøge at genåbne forhandlingerne med EU. I stedet taler hun om at forberede landet på et farvel uden en aftale.

»Det bedste, vi kan gøre, er at forberede os, så vi er parate til at forlade EU,« lyder beskeden fra formandskandidaten, som blot er en af flere, der bejler til embedet.

Søndag smed den nuværende miljøminister Michael Gove ifølge BBC også sit navn i puljen af mulige afløsere for Theresa May.

»Jeg tror på, at jeg er parat til at levere brexit og lede denne storslåede nation,« fortalte han til journalisterne uden for sit hjem.

Han forventes formelt at annoncere sit kandidatur senere søndag.

Theresa May meddelte tirsdag sin afgang i en følelsesladet tale foran Downing Street 10. Theresa May forklarede i sin tale, at det »er og altid vil være« en stor personlig fortrydelse for hende, at hun ikke var »i stand til at levere brexit«.

Esther McVey (2. fra venstre) er en af kandidaterne til at afløse Theresa May. Blandt de øvrige kandidater er fra venstre: Rory Stewart, Jeremy Hunt, Boris Johnson, Andrea Leadsom, Dominic Raab og Matt Hancock. Senest har Michael Gove (ikke på billedet) også meldt sit kandidatur. Fotos: STF / AFP

Premierministeren trækker sig officielt fredag den 7. juni, og det konservative parti kan derefter gå i gang med at vælge en ny formand fra mandag den 10. juni.

Oppositionslederen Jeremy Corbyn fra arbejderpartiet Labour har opfordret Theresa Mays arvtager til at udskrive parlamentsvalg, så snart den nye konservative formand er på plads.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen