Tyske AfD latterliggør 16-årige Greta Thunberg som mentalt udfordret

Det tyske højrefløjsparti angriber ung klimaaktivist i jagten på stemmer til EU-valget.

Artiklens øverste billede
På få måneder er klimaaktivisten Greta Thunberg gået fra at være en ukendt svensk teenager til at være frontfigur i en stærkt voksende klimabevægelse blandt unge over hele verden. Arkivfoto: Yara Nardi/Ritzau Scanpix

I Tyskland har det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland (AfD) i stigende grad omfavnet klimaskeptikere i jagten på flere stemmer. Det populistiske parti promoverer forskere, der hævder, at debatten om global opvarmning er præget af hysteri, og man har latterliggjort den svenske klimaaktivist Greta Thunberg som ”mentalt udfordret” og en bedrager.

Det skriver The Guardian.

AfD’s fokus på klimadebatten har været voksende, siden partiet fik sæder i Forbundsdagen i efteråret 2017. Men emnet har fået betydeligt mere fokus fra partiets side, efter at Greta Thunberg blev kendt verden over, i august 2018, for at starte den første skolestrejke for klimaet foran Riksdagen i Stockholm. Siden har den 16-årige klimaaktivist deltaget ved klimademonstrationer over hele Europa - heriblandt flere i Tyskland.

En undersøgelse har vist, at mens klimaemner knap nok blev nævnt på AfDs sociale medier, da partiet blev dannet i 2013, så blev klima-relaterede emner nævnt cirka 300 gange i 2017-18, og over det seneste år er tallet 900, hvor hovedfokus i debatten har været Greta Thunberg.

AfD-medlemmer er blevet set dele klimaskeptiske foldere ud, når skoleelever strejker i kamp for klimaet. Og frem mod valget til Europa-Parlamentet har partiets kandidater skærpet anti-Thunberg-retorikken. Den svenske teenager er blevet sammenlignet med et medlem af Hitlerjugend, mens AfD-kandidaten Maximilian Krah har opfordret Greta Thunberg til at søge lægehjælp, for det han kalder hendes ”psykose”.

På AfD’s facebook-side bliver det også igen og igen nævnt, at pigen er leder af en klimabevægelses-kult, og udtryk som ”CO2Kult”, ”Klimawandelpanik” (klimaforandringerpanik) og “Klimagehirnwäsche” (klimahjernevask) er at finde gentagne gange i opslag på siden.

Jakob Guhl er forsker hos organisationen the Institute for Strategic Dialogue (ISD), der bekæmper ektremisme. Han beretter til The Guardian, at klimaskepsis er blevet fastkilet til partiets politiske platform.

»Det faktum, at mange mainstrem-politikere på tværs af de politiske skel i Tyskland støtter en 16-årig kvindelig aktivist, der var praktisk talt ukendt for få måneder siden, giver partiet en mulighed for fremstille klimaforandringer som irrationelle, hysteriske og paniske, kult-lignede eller som alternativ religion. Når man angriber Greta - til tider på ligefrem ondskabsfulde måder, som når man håner hende for sin autisme - så bliver det en vej til portrættere AfD’s politiske modstandere som irrationelle,« siger Jakob Guhl.

AfD’s anti-Greta-retorik er ikke langt fra usædvanlig for den unge klimaaktivist.

Greta Thunberg har tidligere stået frem og fortalt om, hvordan hun er blevet udsat for »enorme mængder had« særligt på de sociale medier, hvor både klimaskeptikere og internettrolde har gjort hende til deres yndlingshademål.

»Mange elsker at sprede rygter og sige, at jeg har folk ”bag mig”, eller at jeg bliver ”betalt” eller ”udnyttet” til at gøre, hvad jeg gør. Men der er ingen ”bag mig”, andet end mig selv,« har Greta Thunberg skrevet på sin Facebook-profil.

Også Greta Thunbergs mor, den kendte svenske operasanger Malena Ernman, har på Facebook afvist rygter og konspirationsteorier, som florerer om datteren.

»Vi som forældre sagde, at vi ikke kunne støtte hende, fordi vi var nødt til at sørge for, at hun kom i skole. Hun har ingen og har aldrig haft nogen, som ”står bag” hende. Hun har planlagt alt selv,« lyder det fra moren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen