Annonce
Europa

Medier: Ministre truer med oprør mod May over toldunion

Flere britiske medier skriver om skænderier i den britiske regering over en aftale med EU om en toldunion.

En række britiske ministre overvejer ifølge flere britiske medier herunder The Guardian at trække sig, hvis premierminister Theresa May aftaler med EU, at Storbritannien forbliver i en toldunion med EU på ubestemt tid.

Ifølge The Guardian blev nøgleministre i forhold til Storbritanniens exit fra EU - det såkaldte brexit - orienteret om Mays position torsdag.

Stik imod et ønske fra en række EU-kritiske ministre i hendes regering har hun ikke tænkt sig at kræve en slutdato for, hvornår Storbritannien forlader en toldunion med EU.

Mays plan er at blive i toldunionen med EU, indtil en handelsaftale mellem EU og Storbritannien er på plads. Derved køber parterne sig tid til at nå en aftale, efter Storbritannien er trådt ud.

Avis: May har holdt særligt møde om brexitaftale

Mindst tre ministre er ifølge avisen The Telegraph på nippet til at træde ud af regeringen, hvis May vil indgå det kompromis. Det strider med tidligere udtalelser fra May.

Slagsmålet om toldunionen bunder i en uenighed om, hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland skal se ud.

EU-landet Irland - og dermed hele EU - kræver, at der ikke kommer en fysisk håndhævelse af grænsen mellem Irland og Nordirland.

Irerne henviser til langfredagsaftalen om fred i Nordirland, hvori der ifølge irerne er en implicit forventning om en gnidningsfri grænse.

Løkke om briternes skilsmisse med EU: Der skal to til tango

Som kompromis har irerne foreslået, at Nordirland separeres fra resten af Storbritannien og grænsen håndhæves i farvandet mellem den britiske ø og den irske.

Det nægter den britiske regering og særligt dens støtteparti, det nordirske parti DUP.

Ifølge BBC kan det være, at der laves en aftale, hvor toldunionen med EU ikke nævnes, men hvor substansen i aftalen er det samme.

Hvorvidt en sådan aftale skal indeholde en slutdato, er spørgsmålet, som ifølge britiske medier får det til at knage og brage i den britiske regering.

Ifølge BBC er udenrigsminister Jeremy Hunt, minister for brexit Dominic Raab og minister for international handel Liam Fox blandt de ministre, som er betænkelige.

40 af Mays partifæller kan gå imod brexitaftale

De er ifølge BBC både i tvivl om, hvorvidt det er det rigtige træk, men angiveligt også om der er flertal for det i det britiske underhus.

Lederen af Underhuset, Andrea Leadsome, har ifølge BBC også indikeret, at hun vil trække sig, hvis kompromisset indgås.

Ingen af mediernes beretning er blevet bekræftet af de pågældende ministre eller Theresa May.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
EU
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her