Annonce
Europa

WHO: For mange unge mænd dør i Europa

I en rapport konkluderer Verdenssundhedsorganisationen, at for mange mænd dør af årsager, der kan forebygges.

WHO mødes med sundhedspolitiske beslutningstagere i Rom i løbet af ugen, hvor de vil fremlægge fundene i rapporten. Foto: Jens Dresling.

Det går egentlig godt for europæiske mænds overordnede helbred.

De lever længere og sundere end nogensinde før - men der er en enkelt plet på den ellers flotte statistik. Mange mænd dør stadigvæk af ikke-smitsomme sygdomme, så som kræft og livsstilssygdomme, der kan forebygges.

Det viser en ny rapport fra WHO.

Rapporten har fået sundhedsorganisationen til at opfordre politikere i Europa til skabe en specifik kønstilgang til mænds helbred. WHO forventer, at alle 53 lande i den europæiske region hver især vil implementere nye strategier for at løse mænd helbredsudfordringer.

»Europa sætter et eksempel ved en imponerende reduktion i for tidlig dødelighed fra ikke-smitsomme sygdomme. Imidlertid er der stadigvæk mange mænd, som sundhedsvæsnet ikke når ud til, som dør af disse sygdomme og skader. Den nye rapport hjælper os med at forstå deres (mænds red.) specifikke behov, og hvordan vi kan tilbyde kønsrettet indgreb overfor mænd,« siger regional direktør for WHO i Europa Dr. Zsuzsanna Jakab i en pressemeddelelse.

Det er ikke kun mellem mænd og kvinder, der er forskel på døde af ikke-smitsomme sygdomme.

Danskerne bliver federe, men er alligevel de mindst overvægtige i EU

Alene i den europæiske region kan den gennemsnitlige levelader for mænd svinge imellem 64 og 81 år afhængigt af, hvor du er født. Det er en forskel på 17 år.

»Omkring 86 pct. af alle mænds dødsårsager kan tilskrives ikke-smitsomme sygdomme og skader som mændene har påtaget sig i en yngre alder,« fremgår det fra rapporten.

De største dødsårsager for mænd imellem 30-59 år er hjertekarsygdomme, kræft, diabetes og åndedrætssygdomme.

I Østeuropa sker 37 pct. af dødsfald fra ikke-smitsomme sygdomme før mændene fylder 60 år, i forhold til kun 13 pct. i Vesteuropa.

Og i nogle lande i Østeuropa er mænds chance for at dø af hjertesygdomme syv gange større end i Vesteuropa.

Ifølge WHO er mænd i højere grad udsat for risikofaktorer, men også kønsspecifikke normer og sociale forventninger påvirker mænd til f.eks at ryge og drikke mere alkohol.

»Rygning var grunden til 1 mio. mænds død i 2016 i Europa og rangerer som den førende helbredsskadende risikofaktor for mænd i Vest-og Centraleuropa ,« skriver WHO.

Efterspørgsel på medicinsk cannabis overstiger forventningerne

Mens det i Østeuropa er alkohol og stofmisbrug, der er den ledende risikofaktor, fremgår det af rapporten.

Derudover skriver WHO, at mænd er mindre tilbøjelige til at søge lægehjælp end kvinder. Mænd der f.eks lider af alvorlige følelsesmæssige problemer og depressioner går ofte rundt uden diagnose, fordi de ikke tager lidelserne alvorligt.

Eksperterne bag rapporten mener, at det kan hænge sammen med, at selvmordsraten for mænd imellem 30-49 år er fem gange højere, end den er for kvinder af samme alder.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
WHO
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her