Annonce
Europa

Observatører kritiserer Sveriges valgsystem: »Alle kan se, hvem folk vil stemme på«

For første gang nogensinde var der udenlandske valgobservatører med til Sveriges valg.

Bag et forhæng sætter vælgerne deres krydser ved det svenske valg. Foto: Jette Elbæk Maressa

Da de svenske vælgere i søndags stemte til både Riksdagen og kommunalvalg, var der ved flere valgsteder udenlandske observatører med for at se til, at alt foregik på en ordentlig måde.

Men valget foregik ikke uden problemer, lyder det nu fra observatørerne, som kritiserer det svenske system.

»Valgobservatørerne har reageret på, hvor let det var at se, hvem folk ville stemme på, eftersom de fleste vælgere åbent tager stemmesedler uden at skjule deres valg,« siger Amanda Valentin, som koordinerede de internationale valgobservatørers indsats, til SVT.

I alt var 57 udenlandske valgobservatører med til at analysere det svenske valg. Observatørerne kommer fra lande som Ukraine og Aserbajdsjan og er kommet til Sverige på foranledning af "Svenskt internationalt liberalt centrum".

Om to uger skal observatørerne aflevere en rapport med konklusioner fra valgdagen, men allerede nu mener Amanda Valentin, at Sveriges valgsystem bør opdateres.

Det svenske stemmesystem har også chokeret Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

»På alle de mange valgobservationer, jeg har været på, har jeg ikke set noget, der kommer bare i nærheden af, hvor udemokratisk det svenske valg faktisk er,« siger han til Ritzau.

For første gang nogensinde: Valgobservatører sendes til Sverige

Michael Aastrup Jensen vil nu tage problemet op på næste møde i Europarådet.

I Sverige foregår et valg ikke som i Danmark, hvor man får én stor stemmeseddel med alle kandidater og partier med sig ind i stemmeboksen. Tværtimod har hvert parti sin egen stemmeseddel, som vælgerne skal tage med sig i boksen.

De andre tilstedeværende i rummet kan således se, hvem vælgeren stemmer på, medmindre man laver krumspring for at skjule, hvem man har tænkt sig at sætte sit kryds ved. F.eks. ved at tage flere stemmesedler med sig, men nøjes med at sætte kryds på den ene.

Hvis man ikke ønsker at "bekende kulør", før man træder ind bag forhænget, er det også muligt at vælge en blank stemmeseddel i valglokalet og selv skrive partinavnet på inde i stemmeboksen.

Ifølge valgobservatørerne var det et fåtal af vælgerne, som valgte den snedige løsning.

Med ved valget var der ud over de 57 udenlandske observatører også to valgobservatører fra den europæiske sikkerheds- og samarbejdsorganisation OSCE, som skulle holde øje med bl.a. de synlige stemmesedler.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Ny DS3 Crossback debuterer som elbil
Den nye DS3 Crossback lanceres fra starten som elbil med en rækkevidde på 300 km. Avanceret udstyr og luksus skal udfordre de etablerede mærker. 
Se flere
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her