Annonce
Europa

Fejl i optælling giver Sverigedemokraterna et ekstra mandat

En ombytning af stemmesedler i et svensk valgdistrikt har udbygget den rødgrønne bloks føring med et mandat.

Sverigedemokraternas højborg ligger i Skåne og hedder Sjöbo. Næsten 40 procent af stemmerne i kommunen gik til det indvandringskritiske parti ved søndagens valg til Riksdagen. Her jubler partileder Jimmie Åkesson over valgresultatet. Foto: Anders Wiklund/AP

En fejl ved et valgsted i Sverige har gjort, at den rødgrønne blok har to mandater mere end den borgerlige Alliansen og ikke kun ét mandat.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Et valgdistrikt havde byttet rundt på stemmesedler til riksdagsvalget og et lokalvalg.

Ét mandat er gået til Sverigedemokraterna og ét blevet trukket fra Centerpartiet. Dermed betyder det, at Alliansen, hvor Centerpartiet indgår, mister et mandat i den samlede optælling.

Den rødgrønne blok med Stefan Löfven i spidsen fører nu 144-142 over Alliansen med Ulf Kristersson som statsministerkandidat.

Det er et distrikt i det nordlige Västre Götland, der har lavet fejlen.

Det var det norske nyhedsbureau NTB, der var opmærksomme på, at stillingen stod 144-142 på den svenske valgmyndigheds hjemmeside. Da de opdagede det, kontaktede de TT, skriver NTB.

Valgmyndigheden fortalte først, at en ekstra kvalificeret matematiker var sendt til myndighedens kontor for at kontrollere opgaven, skriver TT.

Senere blev det oplyst, hvad der var grunden til fejlen.

Ifølge Lars Aden Lisinski, der er pressesekretær for valgmyndigheden, er der intet, der indikerer, at den foreløbige mandatfordeling vil blive ændret yderligere, inden de resterende stemmer er blevet optalt.

Marja Lemne, der er statsforsker og lektor ved Södertörn Universitet, undrer sig gevaldigt.

- Som forsker undrer jeg mig over, hvad valgmyndigheden laver. Valgsiden går ned, aftalen med Postnord fungerer ikke. Det er ikke gode ting. Det kan være den myndighed skal undersøges, siger hun til TT og fortsætter:

- Jeg har fulgt valg i 50 år, men nu undrer jeg mig. Det kan være på tide at oprette en parlamentarisk undersøgelse, der involverer alle parter, gennemgår valgrutiner og hvad der kan gøres bedre.

Fejlen betyder at Sverigedemokraterna nu har 63 mandater og Centerpartiet 31.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Sverige har ondt i demokratiet
Hans Jørgen Kirkeby
En grundlæggende ændring af hele det svenske samfund er i fuld gang på grund af den voldsomme indvandring.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her