Annonce
Europa

Ambassadør: Debatten i Sverige er blevet mere dansk

Svenske partier har omfavnet en strammere kurs på udlændingeområdet, siger dansk ambassadør i Sverige

Sammenligningerne mellem dansk og svensk politik er mange, og debatten om "svenske tilstande" på integrations- og udlændingeområdet er et yndet fikspunkt for nogle danske parlamentarikere.

Men hvis man spørger Ove Ullerup, Danmarks ambassadør i Sverige, så viser den svenske valgkamp, at den politiske debat om udlændinge i Sverige har ændret sig markant på bare få år – og nærmet sig den danske.

- I 2015 var der mange ting, man ikke sagde offentligt om integration og asyl. Der er tonen og den måde, man diskuterer de her spørgsmål, blevet meget mere åben og meget mere konfrontatorisk, siger Ove Ullerup.

Og den ændring er til gavn for demokratiet, mener ambassadøren, der har været udsendt til Stockholm siden 2015.

- Hvis man ser det fra et dansk synspunkt, har det været vores holdning, at hvis man skal løse problemer, så er man nødt til at tale åbent om det. Og der har svenskerne måske været noget mere tilbageholdende og mere politisk korrekte.

- Det kan godt være, at det i sidste instans gavner dem, at man får lagt de her problemstillinger på bordet, så man kan håndtere dem i en åben debat.

I 2015 oplevede Sverige ligesom det øvrige Europa en markant stigning af flygtninge fra tredjeverdenslande, og hvor blandt andet Danmark var hurtig til at stramme asylreglerne.

Og hvor man i 2014 bød flygtninge velkommen "med åbne hjerter", som den daværende svenske statsminister Fredrik Reinfeldt formulerede det, er der nu andre - og strammere - toner i Sverige, siger Ove Ullerup.

- Man kan konstatere, at hovedparten af de svenske partier har ændret politik (på rets- og integrationsområdet, red.) siden 2015.

- Der er en erkendelse i det svenske politiske system, af at man var ude af stand til at håndtere så mange flygtninge på én gang på en forsvarlig facon.

Ambassadøren ser søndagens valg som afgørende for Sveriges udvikling, men at resultatet er overordentligt uforudsigeligt.

- Det er sjældent, at man går til valg og næsten med sikkerhed kan sige, at der dagen efter valget formentlig ikke er klarhed over, hvilken regering man får, siger Ove Ullerup.

- Det er politisk set en noget usikker fremtid, Sverige går ind i de næste uger.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Sverige har ondt i demokratiet
Hans Jørgen Kirkeby
En grundlæggende ændring af hele det svenske samfund er i fuld gang på grund af den voldsomme indvandring.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her