Annonce
Europa

EU vil afskaffe sommertiden

EU vil lytte til borgerne, som i en gigantisk høring har sendt et klart signal til Bruxelles: Det skal være slut med at stille på urene.

Foto: Patrick Sison/AP

Snart kan sommertid være en saga blot.

Ifølge EU's kommissionsformand Jean-Claude Juncker er EU nu klar til at afskaffe de nuværende regler for skift mellem sommer- og vintertid hvert halve år.

Det står endnu ikke klart, om enten vintertid (normaltid) eller sommertid skal gøres permament, men EU går nu i gang med en ændring.

»Folk ønsker, at vi gør det. Så sådan bliver det,« begrunder Jean-Claude Juncker over for tyske ZDF.

De gældende regler for sommertid er fastlagt i et EU-direktiv fra 2001, og derfor kræver det en lovændring for at kunne afskaffe tidsforandringerne.

De nærmere detaljer og datoer er ikke på plads endnu, og lovforslaget skal først forhandles og vedtages af EU's Ministerråd og Europa-Parlamentet i fællesskab, oplyser Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark til Jyllands-Posten.

Hen over sommeren har borgere i EU kunnet deltage i en online-spørgeundersøgelse, der handlede om netop sommertid. Flere end 4,6 millioner borgere fra 28 medlemsstater har svaret, hvilket er rekord for en offentlig høring afholdt af Europa-Kommissionen.

84 procent går ind for at afskaffe sommer-/vintertid, viser resultatet.

»Budskabet er meget klart: 84 % af dem ønsker ikke længere at stille uret frem og tilbage. Vi vil nu handle i overensstemmelse hermed og udarbejde et lovforslag til Europa-Parlamentet og Rådet, som derefter sammen vil træffe en beslutning,« siger EU's transportkommissær Violeta Bulc, som er ansvarlig for området, i en pressemeddelelse.

Sommertid blev oprindeligt indført for at spare energi under Første Verdenskrig. For Danmarks vedkommende i 1916. Dengang samledes flere tusinde mennesker i spænding på Københavns Rådhusplads for at se den lille viser på rådhusuret springe en time frem.

Siden er begejstringen for at "stille havemøblerne frem" aftaget noget, og mange danskere er i dag modstandere af ordningen. 6.675 borgere har for eksempel skrevet under på et borgerforslag om at afskaffe sommertid og i stedet bruge normaltid året rundt.

DBU: Afskaffelse af sommertid vil ramme foreningslivet

Som reglerne er i dag, skal EU-Kommissionen hvert femte år offentliggøre start- og sluttidspunkterne for sommertiden. Reglerne fastslår også, at sommertid fra 2003 begynder sidste søndag i marts og ophører sidste søndag i oktober.

EU-Kommissionen har juridisk kompetence til at ændre direktivet, men de enkelte EU-medlemsstater beslutter selv suverænt deres tidszone.

EU-afstemning: Vil du have afskaffet sommertid?

Omkring 70 lande verden over har sommer- og vintertid (normaltid). I det meste af Europa er sommertid to timer foran Greenwich Mean Time (GMT), som er den internationale tidsstandard.

Lande som Finland og de baltiske lande har aktivt støttet en afskaffelse.

I år udløber sommertiden den 28. oktober. Hvem ved - måske for sidste gang?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
EU
Kronik: Ungarn er fremtidens Europa
Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her