Annonce
Europa

Ærkebiskop kræver pavens afgang: Jeg fortalte ham om sexmisbrug for flere år siden

Den tidligere ambassadør for Vatikanet, Carlo Maria Vigano, mener, at paven har holdt sin viden hemmelig.

Paven (tv.) giver kardinal Theodore McCarrick et knus efter en bøn i Washington. Kardinalen trådte i år tilbage efter flere anklager om sexmisbrug af både børn og voksne mænd. Politiet efterforsker nu anklagerne. Foto: Jonathan Newton/AP

»Paven bør anerkende, at han har begået fejl, og – hvis han skal leve op til sit løfte om nultolerance – pave Frans bør derfor gå forrest som et godt eksempel over for kardinaler og biskopper, der dækkede over kardinal McCarricks misbrug, og være den første til at gå af.«

Sådan skriver ærkebiskop Carlo Maria Vigano, som er tidligere ambassadør for Vatikanet i USA, ifølge CBS og Washington Post i en 11 sider lang erklæring.

Ærkebiskoppen hævder her, at han allerede i sommeren 2013, få måneder efter at pave Frans blev indsat, fortalte paven om flere sexanklager mod kardinal Theodore McCarrick, som indtil for nylig var en af den katolske kirkes mest højtstående medlemmer.

Endnu en pædofilisag i den katolske kirke: Kardinal træder tilbage

Ifølge ærkebiskop Vigano bad den forrige pave, pave Benedikt, endda kardinalen om at trække sig tilbage til »et stille liv med bøn og bodshandling«. Men pave Frans reagerede ikke på beskeden om alle anklagerne mod Theodore McCarrick og lod kardinalen fortsætte som en af den katolske kirkes ansigter udadtil.

Paven har tidligere opfordret til total åbenhed i den katolske kirke.

Kardinal McCarrick blev først den 20. juni i år suspenderet fra sit embede, efter at han blev involveret i en politiefterforskning, anklaget for at have misbrugt både små drenge og voksne mænd seksuelt. Sagen begyndte at rulle i år, da en undersøgelse i den katolske kirke fandt én af anklagerne »troværdig og velunderbygget«.

Paven i Irland: Præsters sexmisbrug af børn er afskyeligt

Herefter blev kardinalen suspenderet, alt imens flere anklager dukkede op. Flere personer fra den katolske kirke har også i medierne forklaret, at Vatikanet var bekendt med alle anklagerne mod Theodore McCarrick, men hvem der vidste hvad og hvornår, er endnu uklart.

Den nu 88-årige kardinal meddelte i juli paven, at han ønskede at trække sig tilbage. Han er ifølge Washington Post den første kardinal i kirkens historie, der er trådt tilbage fra sin post.

Andre kardinaler har været anklaget for sexmisbrug, men de har alle beholdt deres stilling.

Pave Frans har indledt historisk besøg i Irland

Pave Frans har i denne uge besøgt Irland, hvor han i en tale har kaldt katolske præsters seksuelle misbrug af børn for »afskyelig«, samt at den vrede, der er mod kirken i forbindelse med sexanklagerne, er berettiget.

Paven har også mødtes med ofre for seksuelt misbrug fra præster.

Ærkebiskop Carlo Maria Vigano har over for flere medier bekræftet, at han står bag erklæringen, og at han står ved de skrevne ord. Han afviser også, at han har en skjult dagsorden med erklæringen, men at han blot »fortæller fakta«. Ærkebiskoppen har tidligere undersøgt »prekære sager involverende kardinaler og biskopper« sammen med Vatikanets andre ambassader verden over.

Carlo Maria Vigano er ikke selv helt pletfri, hvad angår mistanke om urent trav i den katolske kirke. I 2014 beordrede han ifølge flere medier en undersøgelse, der gik på mistanke om homoseksualitet rettet mod en ærkebiskop, hurtigt lukket.

Ifølge mistanken skulle ærkebiskoppen fra et bispedømme i Minneapolis have haft seksuelle relationer til andre voksne mænd.

Sagen endte uden konsekvenser for nogen af de involverede.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her