Annonce
Europa

Statsminister advarer: Vi kan blive nødt til at hæve den norske arbejdsuge til 43 timer

Fremover skal flere af de norske kvinder arbejde fuldtid frem for deltid, hvis det står til Erna Solberg.

Indtægterne fra den norske oliefond vil ikke kunne finansiere den norske velfærdsstat i fremtiden, lyder det fra Solberg. Foto: Thibault Camus/AP

Hvis ikke det lykkes at få flere i arbejde, kan det blive nødvendigt at hæve den norske arbejdsuge fra 37,5 til 43 timer.

Sådan lød det tirsdag fra den norske statsminister, Erna Solberg, i forbindelse med Norges eget folkemøde, Arendalsuka.

Det skriver NRK.

Norge hælder penge i oliesparegrisen for første gang siden 2016

Årsagen til statsministerens udmelding er angiveligt udsigten til en kraftig stigning i antallet af ældre, lavere indtægter fra olie- og gasindustrien samt mindre vækst i den norske oliefond i fremtiden.

Solberg påpeger, at det ikke er regeringens politik at arbejde hen mod en udvidet arbejdsuge, men at det kan vise sig at blive en nødvendighed.

»Jeg har et mål om, at vi fortsat skal have en 37,5 timers arbejdsuge. Det med 43 timer er et regnestykke, men hvis vi ikke får flere i arbejde, kan der blive behov for, at vi arbejder så meget. Alternativt skal vi skære i velfærden. Arbejde er kernen i finansieringen af vores samfund,« lød det uddybende fra den norske statsminister ifølge VG.

Hun advarer samtidig mod at følge et forslag fra oppositionen om at gå ned til abejdsdage af seks timers varighed.

Opskriften på at få flere nordmænd i arbejde består ifølge Solberg af en række tiltag, som for eksempel har til formål at få flere kvinder til at arbejde fuldtid samt at få flere indvandrere og folk med nedsat arbejdsevne ind på arbejdsmarkedet.

Misundelig? Så høje er lønningerne i Norge

I dag arbejder ca. hver tredje norske kvinde på deltid, mens de seneste tal viser en sæsonkorrigeret arbejdsløshed i landet på 3,7 pct.

Lederen af oppositionspartiet Socialistiske Venstreparti (SV), Audun Lysbakken, er stærkt kritisk over for Solbergs udmelding.

»Det er skræmmepropaganda fra en statsminister, der hæmningsløst har brugt mange oliepenge i sine budgetter. Hun ved, at det bliver trange tider på grund af de store og urentable skattelettelser, hun har gennemført, og nu vil hun skræmme folk til at acceptere velfærdsforringelser, som bliver en realitet, hvis de blå fortsat får lov til at styre landet,« siger hun til VG.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her