Annonce
Europa

Tørkeperiode giver flere arkæologiske fund i Storbritannien

Fra luften tegner der sig nu et hidtil uset billede af, hvor en række forhistoriske bygninger har været placeret.

Det tørre vejr har gjort det nemmere at spotte konturerne af en række forhistoriske bygninger fra luften. Her er det vikingeborgen Fyrkat. Arkivfoto

Mens den længerevarende tørkeperiode i øjeblikket danner grobund for megen frustration blandt danske landmænd, ser arkæologerne i Storbritannien med andre milde øjne på den.

Den manglende regn giver dem nemlig en enestående mulighed for at kunne se omridset af fortidens levn på markerne, hvor de øverste afgrøder i stigende grad falmer bort og lader bygningerne komme til syne.

Det gælder bl.a. gamle fæstninger og rester tilbage fra Anden Verdenskrig, ifølge det britiske medie Independent.

Forsker efter flere store maya-fund: Det her er kun begyndelsen

I det, der beskrives som "et vanvittigt kapløb mod tiden og vejret", hopper arkæologerne således om bord på flyvemaskiner og sender droner i luften for at kunne få et glimt af de mange bygningskonturer, som markerne gemmer på, inden regnen igen kommer og skyller dem væk.

Alene i Wales tæller arkæologernes nye opdagelser bl.a. en romersk bygning og en kirkegård fra den tidlige middelalder, mens almindelige borgere over hele Storbritannien hævder at have fundet tegn på alt fra gravsteder fra bronzealderen i deres lokale park til silhouetter af beskyttelsesrum fra Anden Verdenskrig.

»Det er ekstremt spændende,« siger arkæologisk efterforsker ved Royal Commission on the Anicent and Historical Monuments of Wales, Louise Barker, der ikke kan huske at have oplevet noget lignende i 40 år.

Og selvom regnen i Storbritannien skulle falde inden for de næste par dage, mener Louise Barker alligevel, at de mange forhistoriske opdagelser allerede kan være med til at frembringe ny arkæologisk viden.

Hun nævner bl.a. en romersk fæstning, der angiveligt kan være nøglen til at finde ud af, hvordan det romerske erobringstogt skred frem.

Den massive varmebølge gør desuden arbejdet markant nemmere for arkæologerne, og giver dem nogle arbejdsbetingelser, der slet ikke havde været mulige med udgravninger og radarundersøgelser uden at være til gene for landmændene og deres marker.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her