Annonce
Europa

Tysklands nye udenrigsminister vil have store EU-reformer

EU må væk fra enstemmighed i beslutninger, for ellers vil stormagter kunne splitte EU-blok, mener Heiko Mass.

EU er nødt til at blive reformeret, så dets ledelse får en anden struktur, og medlemslandene i højere grad kommer til at fremstå som en enhed.

Det siger Tysklands nye udenrigsminister, Heiko Maas.

I sin første store politiske tale fremhæver Maas, at EU må samarbejde med USA, hvor det er muligt, og at EU må udfylde pladser på områder, hvor USA trækker sig tilbage.

Han understreger, at EU må handle "robust," når USA krydser "røde linjer".

Han henviser til, at Donald Trump har trukket USA ud af klimaaftalen og af atomaftalen med Iran og truer EU med sanktioner og protektionisme.

- Europa må finde "en ny balance" i sit forhold til USA på baggrund af præsident Donald Trumps administration, siger Maas.

I EU-samarbejdet bør medlemslandene i stigende gad bevæge sig mod flertalsafgørelser og væk fra enstemmighed i beslutningsprocesserne, hvilket opmuntrer fremmede stormagter til at splitte EU-blokken, understreger udenrigsministeren.

Maas, der holdt talen om de overordnede linjer i den tyske udenrigspolitik i Berlin, opfordrer også til, at EU skal styrke de bestræbelser, der er på at række hånden ud til tidligere sovjetrepublikker.

Han mener, at Frankrig og Tyskland kan være den drivende kraft i reformarbejdet i EU.

Maas siger også, at han er bekymret for udviklingen i Storbritannien.

- Jeg ser tiltagende tegn på nervøsitet i Storbritannien i forbindelse med, at landet kommer til at stå alene efter brexit. Men for øjeblikket er der ingen tegn på, at brexit-beslutningen kan blive ændret, siger den tyske udenrigsminister.

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her