Annonce
Europa

Viktor Orbán vil straffe flygtningeorganisationer

Ungarns regeringsparti fremlægger ny version af lovforslag, der blandt andet er rettet mod filantropen Soros.

Personer eller organisationer, der hjælper migranter til at søge asyl, selv om de ikke har krav på beskyttelse, eller som hjælper ulovlige indvandrere til at få ophold i Ungarn, risikerer fremover op til ét års fængsel.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, og hans nationalkonservative Fidesz-parti har tirsdag sendt en ændret version af et omstridt lovforslag til afstemning i parlamentet.

Lovforslaget vil straffe grupper, som menes at hjælpe eller finansiere ulovlig indvandring.

FN's Flygtningeorganisation opfordrer Ungarn til at skrotte lovforslaget. UNHCR mener, at flygtninge og asylansøgere kan blive frataget vigtig hjælp.

UNHCR siger videre i en udtalelse, at lovændringerne risikerer at "yderligere puste til en spændt offentlig debat og stigende fremmedfjendske holdninger" i Ungarn.

Lovforslaget har været en del af Orbáns valgprogram. Det har centreret sig om en meget indvandringskritisk dagsorden.

Det var populært blandt vælgerne i især Ungarns yderområder, hvor Orbán sikrede sig en jordskredssejr ved valget i april.

Men det er knap så populært i resten af EU. Ungarns politik har bragt Orbán på kant med de fleste andre medlemslande.

Særligt Orbáns afvisning af at tage imod asylansøgere som led i EU's obligatoriske omfordeling har vakt harme.

Orban vil forbyde demonstrationer ved politikerhjem

Med det omskrevne lovforslag vil Orbán blandt andet kunne ramme den ungarskfødte milliardær og filantrop George Soros.

Soros støtter en række liberale projekter. Han har siden jerntæppets fald arbejdet for at fremme åbne grænser i det østlige Europa.

Regeringspartiets lovforslag er også blevet kendt som "Stop Soros-loven". Den har i februar været fremsat i en anden version i det ungarske parlament.

Orbán har anklaget Soros for at stå bag en række problemer i landet, herunder at en strøm af migranter søger mod Ungarn.

Det fik tidligere på måneden Soros til at meddele, at han nu vil flytte sin organisation for demokrati og retsstat, Open Society Foundation, fra Budapest. Den åbner i stedet i den tyske hovedstad, Berlin.

Soros begrundede flytningen med, at der foregår politisk undertrykkelse i Ungarn.

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Ungarn er fremtidens Europa
Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her